Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os

Træthed

Træthed er for mange scleroseramte et meget dominerende symptom. Trætheden kan have forskellige former

For det første klager mange over en diffus træthed og mangel på energi, som ikke kan tilskrives en egentlig mangel på søvn. For det andet døjer mange med hurtig udtrætning ved både mental og fysisk anstrengelse. Endelig har et mindre antal patienter en egentlig sygelig søvntrang, hvor man ligefrem kan have vanskeligheder med at holde sig vågen i løbet af dagen.

Hvileplan er vigtig

Ved behandling af trætheden anbefaler man i første omgang, at den scleroseramte lægger en hvileplan for dagen. Det vil sige, at dagen skemalægges således, at man holder hvilepause, før den svære træthed indtræder. Når man først ud i svær træthed, er det ofte meget svært at komme til hægterne resten af den dag. Desuden er det vigtigt at undgå den negative oplevelse, som det er dagligt at blive så svært træt.

Medicin sløver også

Derefter er det vigtigt i samråd med sin læge at gennemgå, hvilken medicin der gives, idet en del medicin som bivirkning har en forøget træthed, og omlægning af medicin til mindre sløvende midler kan have effekt.

Ritalin

Såkaldt centralstimulerende stoffer, for eksempel Ritalin, har en vis effekt hos nogle scleroseramte med sygelig søvntrang. I en dosis på 10-20 mg 1-2 x dagligt kan søvntrangen reguleres, men stoffet er ofte vanedannende, og behandling med Ritalin bør generelt undgås. Der foreligger da heller ikke egentlige videnskabelige undersøgelser af effekten af Ritalin på sclerosetræthed.

Modiodal

Modiodal (modafinil) er et nyt stof, som har vist sig effektivt mod sygelig søvntrang uden væsentlige bivirkninger eller misbrugsrisiko. Stoffet har tilsyneladende ingen effekt på generel sclerosetræthed uden sygelig søvntrang, men der foreligger kun en enkelt større undersøgelse af effekten af Modiodal på træthed ved sclerose. Modiodal giver som tabletter på 100 mg i en dosis på 1-2 (eventuelt op til 4) tabletter dagligt. Man kan udmærket nøjes med at bruge Modiodal som behandling ved særligt behov i forbindelse med for eksempel sociale arrangementer.

Acetylsalicylsyre

En undersøgelse har vist at Acetylsalicylsyre i en dosis på 625 mg to gange om dagen kan reducere træthed ved sclerose. Herhjemme sælges Acetylsalicylsyre, for eksempel i form af Aspirin og Magnyl dog kun som tabletter på højest 500 mg. Det er meget vigtigt, at man diskuterer med sin læge, om man kan tåle en Acetylsalicylsyrebehandling, inden man går i gang. 

 

 

Senest opdateret: d. 8 november 2015