Ny og banebrydende forskning viser den stærkeste kobling mellem virusset Epstein-Barr-virus og multipel sclerose hidtil. Det skriver universitet Harvard T.H. Chan School of Public Health i en pressemeddelelse.

Det nye forskningsresultat betyder, at sclerose med stor sandsynlighed kan være forårsaget af netop Epstein-Barr-virus, forkortet EBV:

”EBV ser ud til at være en af de helt store brikker i puslespillet, der skal forklare, hvorfor man får sclerose. Udviklingen er i mange år gået mod at flere og flere får sclerose, men nu kan vi faktisk med rette tro på, at udviklingen i fremtiden kan vende,” siger Lasse Skovgaard, som er forskningschef ved Scleroseforeningen.

Selvom man ikke kan slå hundrede procent fast, hvad der er årsagen til sclerose, er det et stort skridt i den rigtige retning:

”Det er det første studie med troværdigt bevis på sammenhæng. Det er et stort skridt, fordi det lægger op til, at de fleste tilfælde af sclerose kan undgås ved at stoppe infektionen med Epstein-Barr-virus, og at et fokus på Epstein-Barr-virus kan lede til kuren mod sclerose,” siger Alberto Ascherio, som er professor i epidemiologi og en af forskerne bag det amerikanske forskningsprojekt, i en pressemeddelelse.

EBV er en meget almindelig virus, som over 90 procent af os alle er blevet smittet med og dermed har i kroppen. Dog vil mange aldrig opleve symptomer fra EBV, og kun et fåtal af personer med EBV har sclerose.

Epstein-Barr-virus

EBV er en forkortelse af Epstein-Barr-virus. Det er en slags herpesvirus, som over 90 procent af os er smittet med – de fleste i barndommen. Nogle udvikler kyssesyge, når de smittes med EBV i teenage- eller voksenalderen, men det gælder ikke alle.

Gåden omkring sclerose er ikke løst – endnu

Selvom det er et stort skridt, har vi endnu ikke løst gåden til fulde og fundet kuren mod sclerose. Men i og med, at der ser ud til at være en stærk sammenhæng mellem EBV og sclerose, vil det absolut være en mulighed, at man vil kunne stoppe udviklingen af sclerose med en effektiv vaccine mod EBV.  

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen vaccine mod EBV, men med den nye viden vil man i fremtiden kunne fokusere forskningen i sclerose endnu mere:

”Vi kan endnu ikke sige, at vi udrydder sclerose ved at udrydde EBV. Det er nok ikke den eneste brik, men EBV ser ud til at være en af de helt primære brikker til at forstå, hvorfor man får sclerose. Det her studie peger i retning af, at hvis vi får en EBV-vaccine, så kan vi med stor sandsynlighed reducere antallet af tilfælde med sclerose betragteligt,” siger Lasse Skovgaard.

Derfor viser studiet også, hvorfor forskning er vigtigt. Det er kun ved hjælp af forskningen, at der kan tages vigtige skridt i den rigtige retning. Netop studies fra Harvard T. H. Chan School of Public Health er med til at lægge grundsten for bedre forståelse for sygdommen, så vi når en verden uden sclerose.

Du kan læse det pressemeddelelsen fra Harvard T. H. Chan School of Public Health her