Gå til hovedindhold

Varme er godt for Lottes sclerose

28. august 2012
Kort fortalt
Varme har en individuel virkning på mennesker med sclerose. Hos nogle smelter kroppens funktioner, mens andre finder varmen gavnlig og lindrende på sygdommens symptomer. Lotte Andersen bruger varme til at få kroppen til at fungere. Varmetæppe, brændeovn og god påklædning er centrale nøgleord for hendes hverdag

af Kitt Kragelund

I Greve bor Lotte Andersen. Hun er førtidspensioneret på grund af sclerose. Hendes hverdag byder på kognitive vanskeligheder, smerter og træthed, men at holde kroppen varm mindsker nogle af sygdommens problemer.

”Når det er varmt, så slapper musklerne af. Min krop vågner, og jeg kan bedre føle, og jeg lever på en helt anden måde. Der sker noget inden i mig”, forklarer Lotte Andersen.

Hun oplever, at kulde har en meget negativ virkning og får kroppen til at gå i stå. Smerter i ben og fingre, stive og mekaniske bevægelser og dårlig føling forårsages blandt andet af kulde. Det er ikke særlige temperaturer, der udløser disse reaktioner, men nærmere en særlig bidende kulde. Hun fortæller:

”De lange, kolde vintre, vi har haft, har virkelig været bidende kolde. Det kan jeg slet ikke klare. Jeg kan ikke rigtig føle noget, jeg taber derfor mange ting, og på samme tid bliver jeg oversensitiv. Selv blide berøringer føles som smertende jag i kroppen. Jeg fungerer bedst ved 30 grader om sommeren.”

Dagligdagen påvirkes af det danske vejr

At have kulde som en udfordring for kroppens velbefindende er ikke belejligt med de mange kølige dage i det danske klima. For Lotte betyder det, at hun hele tiden bliver nødt til, at tage visse forbehold. Hun fortæller:

”Hvis jeg skal ud og holde foredrag på en kold dag, så går det meste af tiden forinden med at hvile. Det kræver utrolig meget af min krop at skulle færdes og fungere i det kolde vejr. Derudover bliver mine fingre eksempelvis stive, og så bruger jeg meget negativ krudt på at irritere mig over, at jeg ikke kan hænge vasketøjet op så hurtigt.”

Derudover sørger hun for at skrue godt op for varmen indendøre. Hun har en effektiv brændeovn i køkkenalrummet, klæder sig godt på og har et varmetæppe i sengen. Hun opholder sig så lidt som muligt udendørs på de kolde dage, hvilket ikke er helt problemfrit.

”Min stive motorik gør, at jeg bliver hurtigere træt, og i de kolde perioder hviler jeg mere, hvilket nogle gange har betydning for mit sociale liv og lysten til at komme ud. Mine venner og familie er dog forstående, selvom jeg har svært ved at acceptere, at jeg nogle gange bliver styret af, om det er koldt eller varmt”, forklarer hun.

Det bliver ikke for varmt

Lotte Andersen har tidligere været i Italien og oplevet 40 graders varme. Heden kombineret med sightseeing gjorde hende træt, men ikke mere end enhver anden ville blive det, mener hun. Hun siger:

”Jeg blev meget træt i den varme, men jeg fik ikke spaghetti i benene, som nogle mennesker med sclerose fortæller om ved høj varme. Min krop havde det godt, selvom jeg var udkørt. Så jeg har endnu ikke oplevet, at det kunne bliver for varmt for mig.”

Når Lotte er i svømmehallen, bruger hun gerne saunaen. Hendes krop reagerer også positivt på den slags varme. Både ved saunavarme og varme fra solen oplever hun større udholdenhed.

”Jeg har en større udholdenhed i varmen. De stive muskler i kulden gør, at jeg bruger meget energi på at kunne fungere. Når det er dejligt varmt, oplever jeg heller ikke så mange natlige spasmer, fordi muskulaturen generelt er mere afslappet. Hvis jeg engang får mulighed for det, så er det bestemt ikke udelukket, at jeg flytter sydpå”, slutter Lotte. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.