Gå til hovedindhold

Vandsåler ser ud til at hjælpe på balancen

26. marts 2012
Kort fortalt
Virksomheden Medicovi har afprøvet deres vandfyldte indlægssåler på 86 sclerosepatienter og 60 procent mener, at sålerne giver dem en bedre balance
Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Virksomheden Medicovi efterlyste i efteråret frivillige til at afprøve deres vandfyldte indlægssåler, for at se, om de kunne give mennesker med sclerose en bedre balance. Mange henvendte sig for at være med i afprøvningen og Medicovis direktør Søren Vindriis valgte at lave to forsøg.

Spørgeskemaundersøgelse
I det ene forsøg deltog 78 mennesker med sclerose, 52 kvinder og 26 mænd. Efter en telefonsamtale fik alle sendt et af to mulige par skosåler. Deltagerne udfyldte et spørgeskema før brugen af sålerne, efter en uges brug og efter seks ugers brug. Undersøgelsen viste, at 58 procent af deltagerne mener, at de har opnået en bedre balance, 19 procent er usikre med hensyn til balanceeffektens størrelse, men er positive overfor anvendelsen af sålerne. 15 procent giver udtryk for, at de ikke har kunnet mærke nogen bedring, mens otte procent udtrykker decideret ubehag ved brug af sålerne.

Ubevidst bedring
I det andet forsøg deltog otte mennesker med sclerose, syv kvinder og en mand og her gik Medicovi ind og målte balancen elektronisk efter en til fire ugers brug af sålerne og efter fem-12 ugers brug. Deltagerne udfyldte samtidig spørgeskemaer i forbindelse med målingerne. De elektroniske balancemålinger viste, at alle havde fået en målbar bedre balance, men at alle ikke er den bedre balance bevist.

Smerteaflastning
Flere deltagere i undersøgelsen fremhæver en stærk smerteaflastende effekt, som har haft lige så stor betydning som den balanceøgende effekt, ligesom nogen fremhæver et bedre blodomløb i fødder og ben.
De vandfyldte indlægssåler har også vist sig at være en effektiv erstatning eller i hvert fald et godt supplement til brugen af dropfodsskinne.

Læs mere om undersøgelsen på Medicovis hjemmeside, hvor du også kan læse om forsøgspersonernes personlige erfaringer med sålerne.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.