Gå til hovedindhold

Ugens råd: Kan jeg lære at svømme igen?

4. august 2010
Kort fortalt
Hen over sommeren præsenteres hver uge et spørgsmål og svar fra Scleroseforeningens rådgivningspanel

Kan jeg lære at svømme igen?

Spørgsmål:
Jeg har lige været i svømmehal for første gang i 15 år. Jeg forventede, at jeg skulle svømme 500 m uden problemer, som jeg plejede, men mine ben virkede ikke mere.

Brystsvømningsben virkede slet ikke. Det ene ben bevægede sig lidt i vandet, men ikke noget der lignede, og det andet ben bevægede sig slet ikke. Jeg prøvede at ligge stille i vandet og holde ved en stang, så kunne jeg lave lidt forkrøblede brystsvømningsbentag.

Rygcrawlbentag virkede godt nok. Da jeg kom hjem prøvede jeg brystsvømingsbentag, mens jeg lå på ryggen i sengen, og det virkede fint.

Sclerosen har bevirket, at jeg er blevet dårlig til at gå, og balancen er også ringe. Er der en chance for, at jeg kan træne mine ben, så bentagene kan komme til at virke bedre? Ved I, i den forbindelse, om der er eksempler på at en mistet evne kan genoptrænes? Hvis ja - hvordan og skal jeg eventuelt have hjælp?

Jeg nød at være i vandet igen, så jeg kunne godt give det en chance.


Ekspertens svar:
At svømme brystsvømning er en meget kompleks bevægelse, der involverer de fleste af benets muskler i en koordineret og specifik bevægelse. Rygcrawl derimod er en mindre kompleks benbevægelse, der ligner gangen og dermed en bevægelse, som dit ben er vant til at udføre.

Du beskriver, at du kan ligge på sengen og lave brystsvømningsbentaget. Det er godt, for det betyder, at du kan aktivere de muskler, som du skal bruge. Men når du er i vandet, er der nogle andre faktorer til stede: Vandets opdrift og modstanden i vandet. Derved bliver koordinationen af bevægelsen anderledes, da modstanden på benet er anderledes.

Det er rigtig fornuftigt, at du forsøgte at holde fast i noget og udføre benbevægelsen alene, for derved bedre at kunne koncentrere dig.

Hvorvidt du kan lære at svømme brystsvømning igen kan jeg ikke vurdere, men du kan aktivere de rigtige muskler og derved bør der være en mulighed herfor.

Det kræver dog, at du får svømmeundervisning af en person, der er vant til at undervise personer, som ikke har fuldt normalt brug af deres muskler. Det kan eventuelt være i en handicap-svømmeklub.

Prøv at søge på DHIF's hjemmeside (Dansk Handicap Idræts-Forbund) for at finde en klub i nærheden af, hvor du bor. Kontakt dem og hør om mulighederne. Det kan eventuelt også være via en almindelig svømmeklub, men det kræver, at de har nogle trænere der har indsigt i sygdomslære og de ting der gør sig gældende, når man har sclerose.

Held og lykke med det.

Af Dorte Støvring, Fysioterapeut, d. 30.07.2010.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.