Gå til hovedindhold

Udenlandsk Gilenya-patient død

20. december 2011
Kort fortalt
En patient er død umiddelbart efter at være sat i behandling med Gilenya. Det er usikkert om dødsfaldet skyldes tabletten, eller der er tale om et uheldigt sammenfald

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Medicinalgiganten har overfor nyhedsbureauet Bloomberg bekræftet, at en patient i Gilenya-behandling er død. Dødsfaldet skete 23. november – mindre end 24 timer efter, at patienten havde fået sin første behandling med sclerosetabletten.

Hjerterytmen kan falde
Gilenya virker på en såkaldt S1P-receptor. Den receptor er også af betydning for hjerterytmen, og derfor falder hjerterytmen første gang man skal have medicinen. Derfor overvåges man i seks timer første gang, man får Gilenya, inden man får lov at gå, så lægerne kan sikre sig, at man ikke får så langsom hjerterytme, at der kommer svimmelhed, træthed og meget uregelmæssige hjerteslag. Får man ikke symptomerne den første gang, man tager medicinen, bør man ikke få dem senere.

Forbindelse ikke afgjort
Novartis oplyser, at den afdøde patienten var blevet overvåget i de foreskrevne seks timer, og Erik Althoff, en talsmand for Novartis har i en e-mail til Reuters skrevet, at det er umuligt at udelukke, at Gilenya har haft betydning for dødsfaldet, men at det heller ikke er sikkert. Der kan være tale om et uheldigt sammentræf.

Hændelsen er indberettet
Dødsfaldet er det første, der er sket indenfor et døgn efter en påbegyndt behandling med Gilenya, siger Novartis, der også oplyser, at over 28.000 patienter har taget lægemidlet, der blev godkendt til behandling i USA sidste år og i Europa i marts i år. Patientens dødsårsag er endnu ikke kommet frem, men Novartis har indberettet hændelsen til lægemiddelsmyndighederne.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.