Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Træning virker til at have en gunstig effekt på sclerosetræthed

Mindre studie peger på, at træning kan reducere interferon-niveauet i blodet og mindske sclerosetræthed

Det er spanske forskere, der har undersøgt syv mennesker med sclerose, der lider af sclerosetræthed og sammenlignet dem med syv raske kontroller. Selvom man ikke ved, hvorfor sclerosetræthed opstår, har flere studier peget på, at det på en eller anden måde blandt andet skyldes, at immunforsvaret ikke fungerer, som det skal. 

Interferon-niveauet aktiveret

De spanske forskere kiggede på, hvilke gener der var udtrykt hos deltagerne, inden alle blev sat i gang med et seks måneders træningsprogram. Bagefter blev deres gener og træthed igen undersøgt. Forsøget viste, at de gener, der er involveret i reguleringen af det naturlige interferon i kroppen, blev aktiveret ved træning. 

Flere undersøgelser nødvendige

Mennesker med sclerose producerer mere interferon end raske, og både interferon-niveauet og trætheden faldt hos patienterne under træningsperioden. Da træningsperioden var ovre, steg begge dele igen. Forskerne peger derfor på, at fysisk træning kan være gavnligt i forhold til sclerosetræthed, men understreger også, at man er nødt til at undersøge sammenhængen videre, da der er tale om et lille studie med få deltagere.  

Se en sammenfatning af studiet her (på engelsk) 

 

Kommentarer

Carsten lemche (ons, 29/07/2015 - 11:40)

Hej !

Det er det vi hører fra mange af jer der cykler på vores Lemco Combi bike's.

Nu er det ikke kun træthed træning hjælper på. Det er også fordøjelse. Varme i benene. Humøret. Styrken i benene. Udholdenheden.

Jeg kan håbe at der er nogen der kan have lyst til at lave en dansk undersøgelse til gavn for alle med sclerose.

Vi kan sagtens finde de første 50 med sclerose der allerede hjemmetræner med vores cykel, som sikkert vil deltage.

Der forskes efter min mening ikke nær nok i personer med sclerose der ER blevet kørestolsbrugere. Medicin er fint men medens der forskes i en løsning, så skal vi huske alle dem der bliver kørestolsbrugere.

Vh. Carsten Lemche, Lemco.
Www.lemco.dk

Michael (fre, 31/07/2015 - 10:34)

Så er det jo oplagt at i arbejder for en rabatordning til fitnesscentrene for Scleroseforeningens medlemmer. Det er der andre patientforeninger, der har.

Sæt igang!

Marco Kaaber (tir, 04/08/2015 - 10:35)

Jeg kan sagtens nikke genkende til dette fænomen. I en periode få år tilbage fokuserede jeg meget på træning (jeg havde tiden til det) der indebar seks dage med styrketræning og en syvende dag med cardio. I denne ét årige periode havde jeg det ultimativt bedste helbred jeg har haft længe og jeg kan godt mærke, dette ikke er tilfældet længere. Jeg forsøger til stadighed at få presset træning ind i min hverdag, men det er naturligvis ikke ligeså let nu hvor skolen er overstået og fuldtidsarbejdet presser sig på. Desuden er fysisk aktivitet altid en god tid, uanset hvad.

Og ja Michael, det ville være fantastisk hvis vi kunne få rabatordninger til fitnesscentre, det hjælper!

Allan (tir, 04/08/2015 - 11:53)

Selvom de fleste mennesker kunne drage denne konklusion fra en erfarings- eller fornuftsbaseret analyse, er det godt at se videnskaben bruge resourcer på at påvise vigtigheden af naturlige behandlings muligheder.

Jeg har har selv sclerose og arbejder til dagligt som konsulent. I min fritid er jeg fitness instruktør i indendørs cykling og styrketræning.
Sclerosetræthed er i min profil et symptom som jeg ofte må give noget opmærksomhed, derfor har jeg igennem mange år succesfuldt benyttet træning som et led i min strategi til at imødegå og håndtere dette symptom.

Lotte Skou Hansen (tir, 04/08/2015 - 13:49)

Kære Michael og Marco
Jeg ved, at der tidligere på året har været snak i foreningen om en sådan rabatordning. Jeg ved dog ikke, hvad status er, men hører lige den ansvarlige om en opdatering, når han er tilbage fra ferie. Mvh. Lotte Skou Hansen, redaktør i Scleroseforeningen.

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy