Gå til hovedindhold

Sygdomsaktivitet hænger sammen med D-vitamin-niveau

28. januar 2014
Kort fortalt
Lavt niveau af D-vitamin i blodet tidligt i et scleroseforløb er en stor risikofaktor for sygdomsaktivitet og sygdomsudvikling, viser nyt studie

Det er et internationalt sammensat forskerhold med forskere fra Harvard i spidsen, der har kigget på niveauet af D-vitamin i blodet hos sclerosepatienter. Deres data stammer fra et tidligere studie sponsoreret af medicinalvirksomheden Bayer, der oprindeligt ville undersøge, om interferon beta-1b ville kunne udskyde sygdomsstart hos patienter der kun havde oplevet ét attak – det man kalder klinisk isoleret syndrom.

Data fra andet studie

I forbindelse med Bayers studie fik de 465 patienter taget mindst én D-vitamin prøve og 334 af de medvirkende fik målt deres D-vitamin niveau både seks og tolv måneder efter påbegyndt studiestart. Alle de deltagende i forsøget blev fulgt i fem år. Halvdelen af patienterne fik interferon fra starten, mens den anden halvdel først fik det senere.

De internationale forskerhold har så kigget efter forbindelse mellem D-vitamin niveau, attakker, sygdomsudvikling og sygdomsaktivitet aflæst på MR-scanninger. De sammenlignede de patienter, som havde et niveau af D-vitamin i blodet på 50 nmol/l eller højere, med dem der havde under 50 nmol/l i løbet af det første år af studiet.

Lavt D-vitaminniveau er en risikofaktor

Forskerne fandt så, at uanset om deltagerne tog interferon eller ej, så var det mindre sandsynligt at de, der havde over 50 nmol/l D-vitamin i blodet det første år, udviklede sygdommen over de fem år, de blev fulgt. Eller hvis de gjorde, så havde de mindre sygdomsaktivitet på deres MR-scanninger, mindre tab af hjernevæv og langsommere sygdomsudvikling end dem, der havde under 50 nmol/l D-vitamin i blodet det første år.

Forskerne konkluderer derfor, at lavt D-vitaminniveau i blodet i starten af en sclerosepatients sygdom er en stor risikofaktor for sygdomsaktivitet og sygdomsudvikling.

Læs en sammenfatning af studiet her (på engelsk)

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.