Gå til hovedindhold

Stress-håndtering kan være gavnligt for sygdomsaktivitet

16. august 2012
Kort fortalt
Et nyt amerikansk studie viser, at stresshåndtering kan mindske udviklingen af sygdomsaktivitet målt på MR-scanning. Men effekten holder sig ikke i det lange løb

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

I studiet, der blev offentliggjort i tidsskriftet Neurology i juli, deltog der 121 personer med attakvis sclerose, hvoraf halvdelen blev tildelt et stresshåndteringskursus og resten fungerede som kontrolgruppe. Stresshåndteringsprogrammet bestod af 50-minutters individuelle konsultationer med en psykolog, som patienterne fik i alt 16 af fordelt over 24 uger.

Fulgt både før og efter
Konsultationerne bestod blandt andet af undervisning i, hvordan patienterne løser forskellige problemer, afslapning og forbedring af social støtte, og patienterne blev MR-svcannet i uge 8, 16 og 24. Udover de 24 uger konsultationerne varede, blev patienterne efterfølgende fulgt i seks måneder for, at forskerne kunne måle langtidseffekterne af stresshåndteringsprogrammet.

Færre hjernelæsioner
Resultatet var, at 77 procent af dem, der modtog stresshåndteringen, forblev fri for aktive hjernelæsioner, men sprogrammet stod på, mens det kun gjaldt for 55 procent af kontrolgrupppen. Ligeledes gjaldt det at 70 procent af dem, der var med i stressprogrammet ikke fik nye beskadigede områder, mens programmet pågik, mens det kun gjaldt for 43 procent i kontrolgruppen.

Ingen langtidseffekt
Men da stresshåndteringsprogrammet stoppede, var forskellene mellem de to grupper ikke længere synlige. Forskerne mener, at det kan betyde, at det er nødvendigt, at patienterne skal have længere undervisning i stresshåndtering, hvis effekten skal kunne holde sig. De spekulerer også i, at det måske ikke er stresshåndteringsværktøjerne, der betyder noget, men den personlige kontakt til psykologen.

Læs et sammendrag af undersøgelsen her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.