Gå til hovedindhold

Strøm i benene

2. januar 2013
Kort fortalt
På Vejlefjord Rehabiliteringscenter oplever man en stigende efterspørgsel på elektriske dropfodsstimulatorer. For Marianne Serup Larsen har det lille apparat betydet mere stabilitet og sikkerhed

Af Kitt Kragelund

En elektrisk dropfodsstimulator er et alternativ til dropfodsskinnen. Fysioterapeut Thomas Nybo oplever en stigende efterspørgsel på denne form for hjælpemiddel.

”Cirka halvdelen af vores klienter med sclerose bruger en dropfodsstimulator. Og vi mærker en stigende interesse for det. Vi ser gode og meget synlige resultater,” forklarer han.

Dropfods stimulatoren er en lille fodkontakt, der sidder i skoen. Gennem elektroder sikrer den en konstant strøm til musklen, når der ikke er vægt på. Dette resulterer i en sammentrækning af muskulaturen, når benet løftes.

Strøm er guld

”Den er guld værd. Jeg vil ikke leve uden den. Det har virkelig haft en stor betydning i min hverdag,” fortæller 60-årige Marianne Serup Larsen.

På grund af sclerosen har hun føleforstyrrelser og begrænset gangdistance og styrke. Hun har i over et år haft en elektrisk dropfodsstimulator, der giver hende øget stabilitet, sikkerhed og styrke når hun går.

”Den hjælper mig med at løfte benet korrekt.  Hvis jeg ikke har den på, bliver jeg meget hurtigt udtrættet, går usikkert og bruger kræfter på at koncentrere mig. Den giver mig power til at kunne andre ting.”

Fut i fejemøget

Marianne Serup Larsen går løbende til kontrol med dropfodsstimulatoren, hvor hun laver forskellige tests. Hendes ganghastighed og distance bliver målt, og ved gang på trapper har hun opnået en forbedring i hastigheden på 20%.

”Jeg kan mærke en enorm forskel. Jeg går meget mere sikkert og også hurtigere. Dét, at jeg kan gå mere og bedre, betyder også at jeg ikke får ondt i mine hofter og knæ, som ikke tåler inaktivitet,” forklarer hun.

Hendes gangdistance uden strøm er også blevet hurtigere siden sidste kontrol i april. Brugen af elektrisk dropfodsstimulator sikrer aktivitet i muskulaturen, der giver mulighed for øget fysisk træning.

Flere muligheder end begrænsninger

Brugen af elektriske hjælpemidler til dropfod er ikke ukendt, selvom det er forholdsvis nyt i Danmark. Metoden er anvendt meget i blandt andet Tyskland, Schweiz, England og USA. Marianne Larsen forstår godt, hvorfor stimulatoren er eftertragtet:

”Den har gjort mig meget mere selvhjulpen. Der er enkelte begrænsninger i forhold til sand og vand, men ellers er der langt flere muligheder end begrænsninger. Det har muliggjort mange oplevelser for mig.”

En elektrisk dropfodsstimulator koster cirka 16.000 kroner. Marianne Serup Larsen har fået apparatet betalt af kommunen som et hjælpemiddel, men hun skal selv sørge for udgifter til elektrodeklistermærkerne og ekstra ledninger og fodkontakter.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.