Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Stamceller fra tandkød kan bremse sclerose i mus

En ny type stamceller udvundet fra tandkød kan muligvis bremse sclerose. Stamcellerne kan specialisere sig til forskellige typer nerveceller og modulere immunsystemet. Forsøg har vist, at stamcellerne kan stoppe udviklingen af scleroselignende symptomer i mus.

En særlig slags stamceller, såkaldte mesenkymale stamceller isoleret fra tandkødet, har potentialet til at blive et nyt terapeutisk middel mod sclerose.

Et forskerhold fra Italien har netop vist, at stamcellerne formår at bremse progressionen af den scleroselignende sygdom i mus, kaldet eksperimentel autoimmun encephalomyelitis (EAE).

Stamceller fra tandkød fremfor knoglemarv

Isolering og dyrkning af stamceller fra især knoglemarv nyder stor årvågenhed i disse år. Der ligger et kæmpepotentiale i at kunne udnytte stamcellers evne til reparation af hjernevæv og øge remyelisering. 

Mesenkymale stamceller er kendt for at kunne omdannes til mange forskellige typer nerveceller, og formodes at kunne påvirke immunsystemet til at forbedre remyelisering og reparation af hjernelæsioner. Men hvordan det i så fald sker er uvist.

Ikke desto mindre, er tandkødet en lettere tilgængelig kilde til disse stamceller end knoglemarven, hvilket også vil betyde et langt mindre besværligt og risikabelt indgreb for patienter.

Stamceller hæmmede inflammation og mindsked symptomer i mus

De italienske forskere satte sig for at undersøge disse stamcellers terapeutiske muligheder i sclerose. Forsøgsmus med EAE fik indsprøjtet de oprensede stamceller, og efter en inkubationstid på 56 dage, blev musenes rygmarv og hjernevæv undersøgt.

Resultatet viste, at behandlingen med stamcellerne mindskede de kliniske symptomer, bremsede demyelinisering, samt nedsatte mængden af infiltrerende immunceller i rygmarv og hjernevæv. Samtidig hæmmede stamcellerne effekten af forskellige betændelsesmolekyler og inflammationsceller i hjernevævet.

Potentiale i sclerose

På baggrund af dette, konkluderer forskerne, at mesenkymstamceller fra tandkødet har en nervebeskyttende effekt i mus mod den scleroselignende sygdom, EAE.

Om lignende forhold gør sig gældende hos personer med sclerose er dog for tidligt at gisne om. Dog peger resultaterne på, at transplantation med disse stamceller kan have et potentiale til at bremse udviklingen af sclerose.

Man kan læse mere om forskningen her: http://www.stemcellres.com/content/7/1/1#

Kommentarer

svend-erik (tor, 04/02/2016 - 08:45)

altid rart for os med MS at læse om nye lovende forsøg, men og her er et stort MEN, der bliver altid talt om flere nye forsøg, potentiale, meget lovende, virker på forsøgsdyr osv osv, jeg ved ikke hvor mange meget lovende forsøg jeg har læst om siden 2007 da jeg fik min diagnose, jeg er nu fyldt 60 og ser bare livet glide forbi, uden muligheder for at komme ud af dette MS, hvornår fremkommer der noget der kan hjælpe os LIGE NU OG HER ?

Anders Enevold Grønlund (tir, 09/02/2016 - 09:52)

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy