Gå til hovedindhold

Socialt fællesskab er vigtigt

28. februar 2012
Kort fortalt
Mange med sclerose samles ved forskellige lejligheder, grupper eller foreninger. Forårets ungetræf (U-træf) er ét af de samlingspunkter, hvor det sociale fællesskab er i højsæde. Det sociale er meget vigtigt, mener Niklas Hall, der har været til træf mange gange

Af Kitt Kragelund

Sclerose kan give fysiske og kognitive problemer, der fylder meget i hverdagen. Men ikke alt bør handle om sygdom og begrænsninger, mener to U-træf veteraner, Niklas Hall og Britt Borreskov. Det er vigtigt at lade det sociale fællesskab få plads til at udfolde sig.

- Ungetræffet betyder meget for mig. Dét at møde de venner, man har fået derigennem, samt møde nye mennesker er alfa omega – det vil jeg nødigt undvære, fortæller Niklas Hall.

U-træffene finder sted hvert år i foråret og afholdes i Dronningens Ferieby. På programmet er der foredrag og øvelser, men også masser af tid og mulighed for socialt samvær som middag, diskotek og hyggestunder.

Meget mere end en diagnose

Selvom sclerosen har dannet rammerne for fællesskabet, er sygdommen langt fra indholdet. Der bliver udvekslet erfaringer og oplevelser omkring de individuelle sygdomsforløb, men det sociale fylder stadig mest. Britt Borreskov siger:

- Vi er jo alle meget mere end bare en diagnose. Vi er mennesker med forskellige vanskeligheder, men på samme tid er vi stadig bare unge mennesker med drømme og håb ligesom alle andre. De mennesker der kommer her har lyst til at byde ind med noget af sig selv og hygge, fjolle og feste.

Britt har været til ungetræf syv gange og har ikke sprunget over en eneste gang. Hun mener, at u-træffenes indhold sjældent er præget udelukkende af sygdomssnak, men til gengæld er det et forum, hvor der ikke er nødvendigt at forklare sig.

Store forventninger

Det sociale fællesskabs betydning er ikke til at tage fejl af. Både Niklas Hall og Britt Borreskov fortæller om et uvurderligt netværk.

- Det giver indsigt i, at jeg ikke er alene i verden. Samtidig får man opbygget et netværk, der for mig er uundværligt, fortæller Niklas Hall.

Efter et afsluttet træf ser han allerede frem til næste års ungeweekend. Det er kun et dårligt helbred, der kan afholde ham fra weekenden i det sociale fællesskabs tegn. Britt Borreskov kalder U-træffet for Årets weekend og er ikke i tvivl om, hvad det har givet hende.

- Hvert år kommer jeg hjem med gode minder, jeg ikke ville være foruden, og oplevelser der rækker ind i hverdagen i lang tid efter – både i tankerne, på facebook og til fester. Jeg har gennem U-træf mødt mennesker, som er kommet til at stå mit hjerte nær. Venner som jeg ellers aldrig ville have mødt, slutter Britt Borreskov.

 

Klik her hvis du vil læse mere om ungetræffet 2012

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.