Gå til hovedindhold

Sclerosepatienter venter tre år på behandling

21. november 2011
Kort fortalt
Sclerosepatienter og andre kronisk syge må vente i flere år på behandling

Selv om synet, gangfunktionen og brugen af bevægeapparatet svigter, er ventetiden på at komme i behandling helt op til tre år, skriver Kristeligt Dagblad.
Det er beskeden til de 880 danskere med sclerose, der i øjeblikket står på venteliste til de to selvejende sklerosehospitaler i Ry og Haslev.
Også gigtpatienter og ulykkesskadede må kigge langt efter hjælpen og vente op til et år på at få et specialiseret behandlingstilbud, som kan hjælpe dem med at klare tilværelsen som kronisk patient.

Lange ventelister

En ny opgørelse fra Danske Patienter viser således, at mindst 1.800 patienter står på venteliste til de foreningsejede specialsygehuse, hvis drift primært betales af en såkaldt fritvalgsramme fra staten. Antallet af sclerose - og gigtpatienter stiger og stiger. Alligevel er der ventelister til specialiserede tilbud. Det er grotesk, at man ikke udvider behandlingen eller sørger for at erstatte specialtilbuddene med behandling på regionernes egne sygehuse, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg til bladet.
Brita Løvendahl, der leder Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev, fortæller, at de to institutioner nemt kunne hjælpe 100 til 200 patienter mere om året, hvis de budgetmæssigt fik mulighed for at udnytte deres fulde kapacitet. 
"10.000 danskere er ramt af sklerose , og antallet af nydiagnosticerede er vokset med 18 procent de seneste fem år. Men den driftsramme, vi får bevilget af staten, har været uændret de seneste 10 år," siger hun.

Scleroseforeningens direktør: "Absurd"

"Mennesker med sclerose har brug for en højt specialiseret rehabilitering på sclerosehospitalerne for ikke at miste funktioner, som de ikke siden vil kunne generhverve. Det er funktioner, som er en afgørende forudsætning for, at de kan forblive aktive medborgere. Det er de ikke bare selv, men samfundet som helhed bedst tjent med. At forpasse muligheden for med den rette rehabilitering i rette tid at bibeholde eller undgå unødvendigt tidligt tab af disse afgørende funktioner er ganske enkelt et udslag af kortsigtet økonomisk tænkning. Det er absurd," lyder Scleroseforeningens direktør Mette Bryde Linds kommentar.

Flere medier har taget historien op. Den har i weekenden blandt andet kørt på TV2 news og i Radioavisen på DR.

Læs artikel i Kristeligt Dagblad om en af dem, der venter: Susanne Dyrhoff Nyegaard:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/440916:Danmark---Jeg-er-bange-for-at-blive-mere-og-mere-laast-til-koerestolen

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.