Gå til hovedindhold

Sclerosepatienter afsluttes på Hillerød Sygehus

12. maj 2010
Kort fortalt
Scleroseklinikken på Hillerød Sygehus har afsluttet en stor gruppe patienter med primær og sekundær progressiv sclerose. Det efterlader en gruppe utrygge og utilfredse patienter. Forklaringen er ifølge overlæge Michael Broksgaard lægemangel.

Af Kira Madsen

Der er mangel på speciallæger i Danmark. Det mærker de på Scleroseklinikken på Hillerød Hospital, hvor de har set sig nødsaget til at afslutte omkring 90 patienter med primær og sekundær progressiv sclerose. De patienter skal nu fremover henvende sig hos egen praktiserende læge, hvis de har brug for hjælp eller råd angående sclerose, selvom undersøgelser viser, at en praktiserende læge typisk kun møder en eller to med sclerose i deres patientgruppe og derfor ikke kan forventes at have tilbundsgående viden om sclerose.

Det er utrygt
Birthe Birk, 62, er en af de patienter, som fik den besked, at hun nu ikke længere skulle gå til den årlige kontrol på klinikken.  Birthe Birk har haft sclerose i 22 år og har været glad for den tryghed, hun oplevede, ved at gå til kontrol en gang om året på klinikken i Hillerød. Men i oktober sidste år var det slut.

”Det betød tryghed og sikkerhed for mig at være tilknyttet klinikken. Jeg kunne altid ringe, hvis der var noget, og jeg kendte sygeplejerskerne. Nu føler jeg mig helt alene med min sygdom, og det gør mig nervøs,” fortæller Birthe Birk, som ikke føler sig tryg ved sin praktiserende læge.

”Min egen læge er sød, dygtig, omhyggelig og seriøs, men hun er ikke specialist på scleroseområdet. Det er utrygt,” siger hun.

Lægemangel
Overlæge Michael Broksgaard har fuld forståelse for Birthe Birk og de andre patienter i samme situation, men forklarer, at klinikken kun har halvdelen af sine speciallægestillinger besat. Der er simpelthen ikke uddannede speciallæger nok i Danmark.

”Jeg synes, det er meget ubehageligt at afslutte de patienter, men vi har simpelthen ikke tid nok til alle, og derfor må vi prioritere tiden til dem, der har størst behov og som for eksempel kun kan få deres behandling på scleroseklinikken. Problemet er ikke penge, men lægemangel, og vi løber så stærkt, vi kan. Vi forsøger at profilere os selv og skabe et attraktivt miljø, så vi kan tiltrække både danske og udenlandske speciallæger. Men vi er stadig ikke nok, og derfor bliver vi nødt til at prioritere de patienter, som har størst behov,” siger Michael Broksgaard.

Ny henvisning
”Vi har vurderet hver enkelt af de patienter, der er blevet afsluttet på klinikken. De har alle i længere tid været inde i en stabil periode med deres sygdom og behøver efter vores lægefaglige vurdering ikke at blive fulgt fast på klinikken. Men hvis afsluttede patienter har spørgsmål, oplever forværring eller uventede symptomer i relation til sclerose, kan de henvende sig hos egen læge eller vagtlægen for at få en ny henvisning til klinikken,” siger ledende overlæge på klinikken Kai Jensen. Han understreger, at de på klinikken bestræber sig på at tage alle nyhenviste ind inden for en måned, og at det lykkes i langt de fleste tilfælde. Alle henvisninger vurderes individuelt med hensyn til symptomernes alvor, så de med størst behov ses først, oplyser Kai Jensen.

Overlæge Michael Broksgaard opfordrer til at have tillid til, at egen læge nok skal lave en ny henvisning, hvis det er nødvendigt.

”Hvis man har gået her (scleroseklinikken på Hillerød Sygehus, red.) og er blevet afsluttet, er det naturligt for lægen at henvise hertil. De praktiserende læger er blevet informeret om situationen, og det er vores erfaring, at patienterne bliver henvist, som de skal, hvis der er behov for det,” siger han.

Vi vil gerne høre din historie
Her i Scleroseforeningen vil vi gerne høre din historie, hvis det har givet dig problemer, at du er blevet afsluttet på en scleroseklinik et sted i Danmark.  Vi har brug for at vide noget om omfanget, og hvad det betyder for netop dig.

Scleroseforeningen er opmærksom på problemet og har været til møde på klinikken i Hillerød for i fællesskab med lægerne at forsøge at finde en løsning på den nye situation.

I mellemtiden opfordrer vi til, at du ikke tøver med at henvende dig hos egen læge og få en ny henvisning, hvis du oplever forværring eller andre problemer i forhold til sclerose.

Du kan skrive din historie til red@scleroseforeningen.dk eller ringe på telefon: 3646 3646
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.