Gå til hovedindhold

Sclerosen gør studiet til en kamp

21. marts 2012
Kort fortalt
At være ung, studerende og have sclerose kan være en kombination, der driller. Nethe Sørensen blev nødt til at afbryde sit jurastudie, da hun blev lammet efter et attak. Hun vil dog ikke give op, og selvom ambitionerne er ændret på grund af sclerosen, har hun stadig et mål

 

Af Kitt Kragelund

I Kastrup bor 24-årige Nethe Hjort Sørensen. Et attak har vendt hendes verden på hovedet. For to år siden boede hun i en stor renoveret lejlighed med kæresten og manglede to eksamener for at blive bachelor i jura. Nu bor hun i et værelse hos sin farmor, tæt på sine forældre, forholdet der gik i stykker da sclerosen fyldte for meget, og hun mangler stadig de to sidste eksamener.

- Jeg havde synsnervebetændelse som 19-årig og har siden hen haft en del små attakker, men ingen vidste, hvad det var. Først da jeg fik et meget slemt attak som 22-årig, fik jeg diagnosen. Sclerosen har gjort, at alt er et problem, fortæller Nethe Hjort Sørensen.

Hun var lam fra maven og ned efter og lider af mange smerter, der medfører dårlig nattesøvn og svært ved at være stillesiddende i mere end en time, da hun ellers får kramper. En meget lang genoptræningsproces har givet hende førligheden i benene tilbage, men hun går langsomt og har summen i benene.

- Det var åndssvagt, jeg skulle til en fysioterapeut, når jeg ikke kunne bevæge mig overhovedet. Men det blev min redning, og han er næsten som en del af familien nu. Men det har taget meget lang tid, før jeg kunne noget. Der er hvert fald gået et år med genoptræning, siger Nethe om sit genoptræningsforløb.

Studiet er vigtigt

Nethe kom ind på Københavns Universitets jurauddannelse, der indebærer en stor læsemængde og mange undervisningslektioner for at kunne bestå eksaminerne. Hun har afleveret bachelorprojekt, men mangler stadig de sidste to afsluttende eksamener. Grundet sclerosen har hun været nødt til at sætte studiet i bero.

- Det er meget hårdt og frustrerende, at jeg ikke er blevet færdig, især når jeg var så tæt på. Men jeg vil gøre det færdigt. Jeg må jo indrømme, at jeg ikke længere kan være advokat med minimum 50 timers arbejdsuge på et kontor. Men det er vigtigt for mig at gøre det færdigt, for at bevise at jeg kan, indser den 24-årige kvinde.

Hun har måttet tilpasse sit mål på grund af sclerosens konsekvenser og håber senere at kunne tage en anden uddannelse, der ikke indebærer så meget stillesiddende tid og lange arbejdsdage. Om erkendelsen af en kronisk sygdom fortæller hun:

- Jeg skal jo leve med det resten af mit liv, så jeg bliver nød til at planlægge med sclerosen. Til gengæld er det vigtigt, at man kæmper for det, så man måske finder en anden løsning, men trods alt stadig finder én. Man skal ikke bare sidde og gøre ingenting, for man skal jo følges med sclerosen hele tiden.

Kæmper for retten til et handicap

Sclerosen har givet Nethe en række besværligheder i hverdagen, men det er ikke synlige problemer udover et langsommere gangtempo. Det er også én af grundene til, at studiet er svært at komme i gang med igen. Hun fortæller, at de mange studerende giver mulighed for skubben og puffen og at blive trådt over tæerne.

- Det gør bare så mega ondt, hvis nogle træder på mine fødder. Jeg kan heller ikke sidde så længe, som studiet kræver, og generelt kræver det bare så meget energi, som jeg ikke har. Andre mennesker har svært ved at forstå det, fordi man ikke kan se det på mig. Men det kan ikke passe, at jeg skal gå med en kasket, hvor der står sclerose på, for at folk tager lidt hensyn, siger Nethe Hjort Sørensen.

Nethe læser derhjemme for at blive klar til at tage de to afsluttende eksamener. Hun arbejder på at få ændret eksamensformen, så det muligvis kunne blive hjemmeopgaver med ekstra tid, i stedet for seks timers skriftlige prøver. Det ville give hende mulighed for at færdiggøre studiet.

- Jeg vil bare så gerne have det overstået, så det kan blive færdigt og ikke fylder i hovedet hele tiden. Det er vigtigt for mig at gennemføre, og derfor læser jeg herhjemme, når jeg kan, slutter Nethe.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.