Gå til hovedindhold

Sclerose førte til ekstrem sport

11. december 2012
Kort fortalt
Det var sclerosediagnosen, der var med til at starte projektet med ekstrem motion for Annette Fredskov, der løber en maraton hver dag i ét år

Motion er sundt for alle i individuelle mængder, og Annette Fredskov har valgt en særlig ekstrem version. Projektet ”366 maraton på 365 dage” er i fuld gang.

”Sclerosen fik mig til at sætte mit liv i perspektiv, og jeg begyndte at tage ansvar for min sundhed. På denne måde føler jeg, at jeg gør noget selv,” fortæller 40-årige Annette Fredskov.

Hun er nu ved løb nummer 149, og hun trodser is og sne på de daglige 42,2 km. Det tager cirka fem timer for hende at løbe en maraton.

Ikke klar til at være syg

I 2009 fik Annette Fredskov diagnosen sclerose. Hun har haft to attakker, der medførte føleforstyrrelser i venstre side af kroppen, svimmelhed, træthed og inkontinens.

”Efter et lille års tid var symptomerne væk igen. Jeg ville ikke have medicin på grund af bivirkningerne og fordi, jeg ikke var klar til at se mig selv som syg. Jeg havde brug for at gøre et eller andet.”

Projektet med den daglige maraton har betydet en ændring for Annette Fredskovs måde at tænke på, hvor begrænsninger må vige for muligheder.

”Skulle jeg få et attak, mens jeg løber, så ville jeg ikke tænke, at det var fordi, jeg havde løbet en maraton, men hvis jeg ikke havde løbet, var det måske kommet for et år siden. Så længe det går godt, er det fantastisk,” siger hun.

Ikke ”a walk in the park”

Projektet er en fysisk og mental udfordring for Annette Fredskov, der drikker proteindrik dagligt for at kunne holde den nødvendige muskelmasse.

”Det handler om at finde balancen, hvor jeg ikke løber for hurtigt. Kroppen kan ikke nå at restituere fuldt, men nok til, at jeg kan løbe igen i morgen. Jeg er fysisk mere træt nu, end da jeg startede projektet,” forklarer hun.

Familien mærker også udfordringen derhjemme. Hendes mand, Ulrich Fredskov fortæller:

”Det er hårdt for hende. Nogle dage er hun glad og godt tilpas, og andre dage er hun fyldt op i kroppen og hovedet og sidder og græder af træthed og uoverskuelighed. Men hun har en jernvilje, og der skal virkelig meget til, hvis hun skulle afbryde projektet nu.”

Annette Fredskov mener selv, at der ikke findes dårlig vejr – kun dårlig påklædning. Og det har hun taget højde for.

”Jeg har før løbet i både sne og frost, så det afskrækker mig ikke. Men ja – det er selvfølgelig sjovest at løbe, når det er solskin,” slutter hun.

Vil du gerne følge med i Annette Fredskovs løbeture, kan du gøre det på www.annettefredskov.dk

Af Kitt Kragelund

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.