Gå til hovedindhold

Sammen kan vi klare det meste

11. januar 2010
Kort fortalt
For mange mennesker med kronisk sygdom kan det være svært at finde overskud og energien til at nå alt det, man gerne vil eller det, man tidligere har kunnet nå. Der er dog hjælp at hente.


Artikel fra Danske Patienter


I en lang række af landets kommuner afholdes patientuddannelsesforløbet "Lær at leve med kronisk sygdom".
På kurserne deltager patienter med mange forskellige kroniske sygdomme. Hanne Johansen – endeltager på et af disse forløb – forklarer: “Vi talte kun lidt om de enkelte sygdomme og meget om, hvad vi kan gøre for at få vores liv til at fungere bedre”. Hanne har gennem et hårdt arbejdsliv været vant til at løse sine problemer ved at knokle og mase på. Den strategi er bare ikke smart, når en kronisk sygdom er dominerende i hverdagen. 
 
Den rette balance
“Jeg er blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er, at jeg hviler mig. Før holdt jeg fast i, at jeg endelig ikke måtte sætte mig hen, og selvfølgelig skal jeg holde mig i gang. Men nu kan jeg finde på at rive en dag ud af kalenderen, hvis jeg har en
dårlig dag.”
At Hanne tager flere pauser i hverdagen betyder, at hun ikke så let som før går ned med flaget. Detbetyder, at hun har flere kræfter til hjem, mand, børn og særligt børnebørn.
“Jeg har lært, at jeg ikke behøver pudse alle ruder i huset samme dag, og jeg har lært, at det er klogt at være god ved mig selv”, forklarer Hanne, som dog stadig går eller cykler fem kilometer hver dag.
“Det handler om at finde den rette balance mellem aktivitet og hvile og sætte realistiske krav til sig selv”, konkluderer hun.

Realistiske mål
Randi Petersen, – en anden deltager fra kurset “Lær at leve med kronisk sygdom” – er enig i, at kurset styrker evnen til at passe ordentligt på sig selv. “Hvis jeg tager listen med alt det, jeg gerne vil gennemføre i næste uge, og vælger to eller tre opgaver ud, har jeg en chance for, at det lykkes. Det er meget bedre end igen at blive ked af, at jeg ikke engang nåede halvdelen”, fortæller Randi.
Helle Iversen, der ligeledes har gennemført “Lær at leve med kronisk sygdom”, var overrasket over, hvor mange tanker og problemer, de kronisk syge deler på trods af forskellige diagnoser.

Tilladt at bande over sygdommen
“Vi talte om alt mellem himmel og jord, og jeg genkendte mig selv i mange af de andres historier. Som for eksempel bekymringen for at blive for dårlig til at kunne deltage i en konfirmation eller en rund fødselsdag og dermed svigte den,
man var indbudt for at fejre”, siger Helle. De andres forståelse betød også, at det var tilladt at bandeover den sygdom, der dominerer så store dele af ens liv. Som kronisk syg går man ikkedagligt rundt og fortæller, hvordan man har det. Men på kurset var det tilladt at skælde ud på tilværelsen, og det var meget befriende, fortæller Randi.
Randi oplevede også, at “det var rart på kurset at høre, at jeg ikke er den eneste, der møder mangel på
forståelse hos omgivelserne. Det gjorde mig godt at dele mine problemer med andre og at høre om, hvordan de taklede deres egne”.

Sådan kommer du med
Uddannelsen tilbydes af de flestekommuner rundt i landet.
Du kan finde kontaktpersonen i de kommuner, der tilbyder patientuddannelsen, via www.patientuddannelse.info under
punktet ‘Kommende kurser’.

Nogle kommuner har samarbejde med nabokommunen om uddannelsen – spørg i din egen kommune.

Du behøver ikke henvisning fra din læge, men kan henvende dig direkte til kommunen, hvis du ønsker at deltage.
Forløbet er gratis, men kursisterne dækker normalt udgifternetil forplejning og materiale.

Hvad lærer du på uddannelsen?
Uddannelsen lærer dig at håndtere praktiske og sociale problemer, som følger med kronisk sygdom.

Deltagere og undervisere fokuserer sammen på at lære at sætte sig realistiske mål og at håndtere modstand fra omgivelserne, smerter, træthed og svære følelser. Emner som motion, afspænding, kost, kommunikation og rigtig brug af medicin indgår også på kurset.

Samtlige undervisere lider selv af – eller er pårørende til en med kronisk sygdom – og har gennemført en instruktør-uddannelse.

Patientuddannelsen ’Lær at leve med kronisk sygdom’ foregår over seks uger med undervisning to en halv time om ugen.

Fakta om kurset
Patientkurset bygger på kognitiv indlæringspsykologi og er udviklet på Stanford University på baggrund af erfaringer med sygdomsspecifi kke kurser for patienter med kronisk sygdom.

Banduras teori
Den amerikanske filosof og psykolog Albert Bandura er teoretisk ophavsmand til Patientuddannelsen. Bandura opstiller 4 centrale emner i målet at opbygge den enkeltes evne til at sætte sig et mål og nå det (self-effi cancy).
Kurset tager udgangspunkt i de
4 emner:
• At opstille mål og nå dem via handleplaner og problemløsning
• Revurdering af symptomer
• Brug af rollemodeller
• Gruppedynamik

På hjemmesiden: http://www.patientuddannelse.info kan du læse meget mere.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.