Gå til hovedindhold

Salt påvirker immuncellerne

18. marts 2013
Kort fortalt
Tre forskellige studier peger på, at salt har en autoimmun effekt, der kan være med til at accelerere udviklingen af en scleroselignende sygdom hos mus, men det er stadig alt for tidligt at sige noget om, hvorvidt salt kan relateres til sclerose hos mennesker

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Salt er nu endnu en af de ting i vores miljø, som forskere mistænker for at være en af brikkerne i puslespillet, der kan bidrage til udviklingen af sclerose. Men det understreges, at der er tale om en indledende mistanke, og at der under ingen omstændigheder er håndfaste beviser for, at salt i menneskekost betyder, at man øger risikoen for at få sclerose.

”Det er for tidligt at sige: ”du må ikke spise salt”, for så får du en autoimmun sygdom. Men nu fremsætter vi en spændende hypotese, som handler om forbindelsen mellem salt og autoimmunitet, og så er det noget, der skal testes grundigt gennem epidemiologiske studier,” siger Aviv Regev fra The Massachussetts Institute of Technology, som står bag et af tre forskellige studier, der alle peger på, at salt påvirker immuncellerne.

Forværrer sygdom hos mus

De tre studier blev offentliggjort i tidsskriftet Nature i begyndelsen af måneden og handler alle om de såkaldte TH17-celler, der producerer et betændelsesfremmende protein kaldet interleukin-17 (IL-17). Flere forskellige autoimmune sygdomme har været knyttet til en overproduktion af TH-17-celler.

I det første studie udført på Yale University så forskerne, at hvis de tilsatte salt til menneskeceller isoleret i en laboratorieskål, så steg aktiviteten af TH17-cellerne. De gav også mus med en scleroselignende sygdom en ekstra saltholdig diæt og så her, at en øget saltmængde fik den scleroselignende sygdom til at bryde ud hurtigere og blive værre.

Nye kortlagte mekanismer

I det andet studie udført af forskere på Harvard Medical School, Massachussets Institute of Technology og Harvard fandt proteinet SGK1 sammen med TH17-cellerne. SKG1 er i forvejen kendt for at regulere saltniveauet, og når salt blev tilsat, steg aktivitetsniveauet af både SGK1 og TH17-cellerne. De så også, at når SGK1 blokeredes, steg aktiviteten af TH17-cellerne ikke, selvom der blev tilsat salt. Og hos mus, der ikke havde SGK1, var den scleroselignende sygdom knapt så udtalt, selvom musene fik meget salt.

I det tredje studie har forskerne undersøgt en lang række mekanismer, som styrer TH17-cellerne.

Yderligere studier er påkrævet

Alt i alt peger de tre studier på, at salt påvirker TH17-cellerne. og dermed måske kan være med til at udløse autoimmune sygdomme, hvilket forsøgene med musene viser måske i hvert fald er tilfældet med sclerose.

Men der er stor forskel på museceller og menneskeceller, derfor kan man ikke nødvendigvis koble de to ting umiddelbart, og TH17-celler er heller ikke kun dårlige celler, men har også nogle gode egenskaber. Derfor pointerer forskerne, at der skal laves yderligere forsøg på mennesker for at finde ud af, om salt indvirker på sclerose.

En af forskerne, David Hafler fra Yale Universitet påpeger dog, at det ud fra et almindeligt sundhedssynspunkt i det hele taget er en god idé, at holde sig til en saltfattig diæt.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.