Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
SÅDAN FORLØBER EN BLODSTAMCELLEBEHANDLING (HSCT)
d. 27 juli 2017

Læs her, hvad man skal igennem, og hvordan det hele forløber, når man bliver behandlet med blodstamceller.

 1. Indledende samtale. Patienterne underskriver diverse papirer, fordi HSCT er en såkaldt højrisikobehandling på grund af bivirkningsprofilen.
 2. Forundersøgelser. Test af lungefunktion, hjertefunktion, blodprøver og så videre. Her undersøger man på forhånd, at patienten ikke har et svagt organ, så man føler sig sikker på, at patienten kan klare behandlingen.
 3. Patienten bliver indlagt i et døgn og får kemoterapi. Det skyldes to ting: Dels renser kemoterapien det stamcelleprodukt, man høster senere for overflødige celler, dels modvirker kemoterapien de bivirkninger, som patienterne kan få af den vækstfaktor, de snart skal have. Tidligere erfaringer har vist, at det er vigtigt at undgå, at patienter med sclerose får feber som bivirkning i forbindelse med deres blodstamcelletransplantation. Herefter tager patienten hjem.
 4. Efter nogle dage får patienten den såkaldte vækstfaktor. Den gives, fordi knoglemarvsstamcellerne normalt befinder sig inde i knoglerne. For at undgå en procedure, hvor man skal suge dem ud ved hjælp af en kanyle i fuld bedøvelse, får man dem ved hjælp af en vækstfaktor til at vandre ud i blodet.
 5. Stamcellerne indsamles herefter via et centralt venekateter. Blodet løber fra patienten ud i en centrifuge, hvor det deler sig i lag. Stamcellerne suges fra, og blodet løber tilbage i patienten. På den måde kan man køre patientens samlede blodvolumen igennem maskinen 2-3 gange på cirka 3 timer og dermed forbedre stamcelleindsamlingen. Stamcellerne tælles, så man ved, om man har fået nok ud af patienten. Det er som regel tilfældet. Patienten kan herefter tage hjem.
 6. Stamcellerne nedfryses. Her kan de holde sig i årevis.
 7. Efter 3-4 uger: Kemoterapi med højdosis Cyklofosfamid i 4 dage. Desuden behandling med ATG, et antistof, der slår T-celler ihjel, og højdosis binyrebarkhormon (dobbelt dosis af gængs attakbehandling) for at forebygge feber og undgå kvalme i forbindelse med kemoterapien. Desuden gives masser af væske i drop.
 8. Efter 5 dage får patienten stamcellerne tilbage via et centralt venekateter. Stamcellerne finder herefter selv vej ind i knoglemarven og sætter sig fast der.
 9. Efter kemoterapien er patientens blodtal faldet. Men når stamcellerne er tilbagegivet, begynder de at dele sig og lave røde og hvide blodlegemer og blodplader. Efter 8-12 dage vil patientens blodtal derfor begynde at stige igen, og patienten kan udskrives til eget hjem.
 10. Patienten følges med ugentlige blodprøver i tre måneder og forebyggende medicin i et år.
 11. Rehabilitering. Patienten indlægges på Haslev eller Ry Sclerosehospital til et genoptrænings­forløb.
 12. Revaccinationer. Da patienten har fået »nulstillet« hele sit immunsystem, får han eller hun vaccinationerne i det danske børnevaccinationsprogram igen.

Hele forløbet foregår for alle patienter på Rigshospitalet i København.

Kommentarer

Anders (tor, 27/07/2017 - 09:37)

Giver Dr. Burg også efter behandling.. har dr burg og upsala også haft døde ..?? er dette den faktiske procedure der virker eller har riget opfundet den dybe tallerken igen.. eller den omtrent det samme.. og hvorfor er det at vi patienter ikke må få hsct hvis vi nu gerne vil ha det

Stine (tor, 27/07/2017 - 16:09)

Hvor kan man evt se kriterierne til at kunne få denne behandling? Taber man hår osv af kemoen? Hvad er bivirkningerne ved selve behandlingen...?

Lone serritslev (tor, 27/07/2017 - 22:25)

Jeg er mor til Gitte Serritslev der har gennemgået forløbet.
Se Gitte's HTCV TO HALT MS på FB
Håber det bedste for alle. ❤️

Lotte Skou Hansen (tir, 01/08/2017 - 10:08)

Kære Anders. Hvis du ikke allerede har set videoen (med danske undertekster) fra dengang Dr. Burt holdt sit oplæg i Kbh, vil jeg anbefale dig at se den - jeg er sikker på at du vil kunne få besvaret mange af dine spørgsmål bedre der end af mig. Du kan se den her: https://scleroseforeningen.dk/nyhed/video-revolutionerende-behandling-af...
Du kan også læse den videnskabelige artikel, hans team har udgivet her: http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2091305
Mvh. Lotte Skou Hansen, redaktør i Scleroseforeningen

Lotte Skou Hansen (tir, 01/08/2017 - 10:16)

Kære Stine.
Som med al anden sclerosebehandlinger gives også HCST efter en individuel vurdering af hver enkelt patient. Men de overordnede kriterier kan du læse om
her:
https://scleroseforeningen.dk/nyhed/rigshospitalet-%C3%A5bner-op-flere-b...

Ønsker man at komme i betragtning til behandlingen, skal man gå til egen neurolog, som kan henvise en til Rigshospitalet. Da behandlingen kun gives på Rigshospitalet, kan man som Daniel i denne artikel, møde neurologer rundt om i landet, der måske ikke kender så meget til behandlingen eller er så tilbøjelige til at henvise til den endnu:
https://scleroseforeningen.dk/nyhed/p%C3%A5-de-d%C3%A5rlige-dage-ville-j...
Men i sidste ende er det neurologerne på Rigshospitalet, der skal vurdere om man kan få behandlingen, hvis man ellers lever op til de overordnede kriterier.

Mht. hårtab har de patienter, jeg har interviewet alle tabt (eller selv barberet) håret. Om der er nogle, der ikke taber håret, skal jeg ikke kunne sige. Se fx Camilla her: https://issuu.com/scleroseforeningen/docs/februar_2015

Bivirkningerne står beskrevet i boksen øverst til højre, som du måske har overset, da den ikke gør så meget væsen af sig på nettet som i bladet. Men de er som følger:
Kvalme, hårtab, opkastninger, utilpashed, dårlig søvn. Risiko for infektioner som følge af manglende immunforsvar. Du kan også læse hele mini-temaet om blodstamceller i vores seneste blad her: https://issuu.com/scleroseforeningen/docs/levmedsclerose_juli_tilg__ngel...
Mvh. Lotte Skou Hansen, redaktør i Scleroseforeningen

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy