Gå til hovedindhold

Rygning og risiko-gener er en dårlig kombination

18. marts 2011
Kort fortalt
Hvis man er genetisk disponeret for sclerose og samtidig ryger, øges risikoen for at sygdommen bryder ud markant. Det viser en svensk undersøgelse

Af Louise Wendt Jensen

Man ved, at både genetik og miljø spiller ind ved udviklingen af sclerose, og en ny svensk undersøgelse fra Karolinska Instituttet i Stockholm viser nu, at der kan være en endog meget stærk gen-miljøinteraktion. I hvert fald hvis miljøfaktoren er rygning.

Risikofaktorer og rygevaner

I undersøgelsen, der blev offentliggjort i det neurologiske tidsskrift Brain i februar, indgik 843 sclerosepatienter og 1209 raske kontrolpersoner, som blev undersøgt for, om de havde to specielle genetiske risikofaktorer, der øger sandsynligheden for at få sclerose. Og samtidig blev de spurgt til deres rygevaner.

Resultatet var:

• de, der har begge genetiske risikofaktorer og samtidig ryger har 13,5 gange så stor sandsynlighed for at få sclerose i forhold til dem, der ikke har risikofaktorerne og ikke ryger.
• Har man ikke de genetiske risikofaktorer, men ryger, er der 1,4 gange så stor sandsynlighed for at få sclerose, som hvis man ikke ryger.
• Har man de genetiske risikofaktorer og ikke ryger, er der 4,8 gange så stor sandsynlighed i forhold til, hvis man ikke har risikofaktorerne og stadig ikke ryger.

Se et resumé af artiklen her:

http://brain.oxfordjournals.org/content/134/3/653.short?rss=1

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.