Gå til hovedindhold

Robotmaskine får lamme til at gå

27. august 2010
Kort fortalt
To new-zealændere har udviklet et exoskelet, som kan hjælpe kørestolsbrugere til at gå igen.
Thumbnail

Af Kira Madsen

Robotmaskinen hedder Rex og kan gøre kørestolsbrugere i stand til at stå, bevæge sig omkring og endda gå på trapper.

Maskinen er udviklet af de to barndomsvenner Richard Little og Robert Irving, som begge er ingeniører. Sammen har de skabt firmaet Rex Bionics. Begge har en mor, der er kørestolsbruger, og da Robert for syv år siden fik sclerose, gik de sammen om at udvikle maskinen som et alternativ og supplement til kørestolen.

En af de brugere, som har prøvet maskinen, er Hadyen Allen fra New Zealand, som havde fået at vide af lægerne, at han aldrig ville komme til at gå igen efter en rygskade.

”Den er nem at bruge, det tog mig kun tre dage at lære. Folk siger, jeg skal kigge op, når jeg går, men jeg kan ikke lade være med at kigge på mine fødder, der bevæger sig,” siger han på en af de videoer, der kan ses på Rex Bionics’ hjemmeside.

Kan anvendes af de fleste
Ifølge de to barndomsvenner kan robotmaskinen anvendes af langt de fleste, der er i stand til at flytte sig selv fra kørestol over i maskinen samt betjene en joy-stick lignende anordning med begge hænder.

Indtil videre kan maskinen kun købes i New Zealand, men de to venner satser på at brede den ud til andre lande i løbet af 2011. Og medmindre kommunerne går ind og vurderer den som et hjælpemiddel, er det en god idé at begynde at spare sammen allerede nu; maskinen koster nemlig på nuværende tidspunkt omkring 800-900.000 kroner.

Du kan se og læse meget mere om Rex på Rex Bionics’ hjemmeside (på engelsk): http://www.rexbionics.com/

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.