Gå til hovedindhold

Ridefysioterapi

25. august 2012
Kort fortalt
Den 1. september åbner Ryttergårdens Handicapridecenter, Strøhusvej 26, 2670 Greve op med ridefysioterapi onsdag fra kl. 9 – 15 og fredag fra kl. 9 til 14.

Desuden vil der tirsdag og torsdag være mulighed for at gå til handicapridning.

Hvad er ridefysioterapi?

Ridefysioterapi er en behandling til hest hvor man gennem hestens varme og bevægelse opnår følgende forbedringer:

 • bedre balance
 • afspænding af spastiske muskler
 • generel styrkelse af kroppens muskler
 • forbedring af gangmønster og koordination
 • forbedret sansemotorik
 • kontrakturforebyggelse (udspænding af for korte muskler)
 • bedre postural kontrol (hoved-. og kropskontrol)
 • blodcirkulationen øges
 • Gode oplevelser med dyr og natur

Hvordan foregår det?

For alle patienter vil der forud for behandlingens start være en forundersøgelse. Herudfra planlægges behandlingen, der vælges hest og de hjælpemidler, som sikre den enkelte patient den bedste behandling. Behandlingen vil derefter løbende blive evalueret og hver år vil der være en status undersøgelse hvor patient og ridefysioterapeut i fællesskab evaluere ridefysioterapiens virkning.

Ridefysioterapi er en times træning som foregår på en fast tid og dag en gang om ugen. Man rider på hold med 3 – 5 deltager deltagere. De heste der bruges til ridefysioterapi er alle rolige specieltrænede heste med et godt temperament. Ved hver hest er en hestetrækker som styre hesten og hjælper rytteren. Afhængig af patientens funktionsniveau kan man vælge at blive liftet til heste og man kan evt. sætte en rytter bag patienten for at støtte og træne balance, vægtfordeling og midterlinie yderligere. Patienterne trænes enten i ridehus eller hvis vejret er godt, i den dejlige natur omkring ridecentret.

Hvem kan gå til ridefysioterapi?

For at starte til ridefysioterapi skal man fra sin lægen have en henvisning. Behandlingen tilbydes patienter med følgende diagnoser.

 • Personer med medfødte eller arvelige lidelser. Som f.eks. muskelsvind, rygmarvsbrok, spastiske lammelser (cerabral parese) spielmeyers-Vogts syndrom m.fl
 • Erhvervede neurologiske lidelser. Som f.eks. Polio, dissemineret sclerose, parkinsonnisme, paraplegi, følge efter polyradiculitis og andre neuropatier samt vaskulært betinget neurologiske lidelser (appopleksi).
 • Fysisk handicap som følge af ulykke. Herunder para/tetraplegi efter læsion af rygmarven, større amputationer ect. (Det bemærkes, at personer med følge efter fjernelse af bryst ikke er omfattet er ordningen).
 • Nedsættelse af led og muskelfunktion som følge af inflamatoriske gigtlidelser. Som f.eks. kronisk ledegigt, psoriasisgigt, Mb. Bectherev m fl. Desuden er blinde, meget svagtseende samt personer med autisme, Downs syndrom, cystisk fibrose, muskelsvind m. fl. Berettiget ( de sidste efter amtets særskilte beslutning).

Ridefysioterapi er for alle og lige meget om du er gående eller sidder i rullestol kan ridefysioterapien være en rigtig god træning. Man behøver ikke have redet tidligere, ALLE kan gå til ridefysioterapi.

Hvis du lider af osteoporose eller en blødersygdom, vil det ikke være en god ide at gå til ridefysioterapi. Ligeledes bør du ikke have en vægt over 100 kg. (80 kg. hvis du skal ha bagrytter)

Hvad koster det?

For de fleste patienter vil ridefysioterapien være vederlagsfri (gratis), men for nogle vil der være en lille andel som patienten selv skal betale.

Kan jeg både gå til ridefysioterapi og fysioterapi på sammen tid?

Det er en rigtig god ide at supplere ridefysioterapi med alm. fysioterapi.

Hvem kontakter jeg for yderligere information eller for at blive skrevet op?

Lone Wøldike er ridefysioterapeut på stedet og du kan kontakte hende på tlf. 28799109 for at høre mere eller for at blive skrevet op på et hold.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Med venlig hilsen

Ryttergårdens handicapridecenters ejer Steen Henriksen og ridefysioterapeut Lone Wøldike

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

 • Ingen HTML-tags tilladt.
 • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
 • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.