Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Politisk pres for ­forskning i medicinsk cannabis
d. 8 maj 2014

Inden sommerferien kommer Enhedslistens tre forslag om medicinsk cannabis til afstemning i Folketinget. I hvert fald det ene – forslaget om at fremme forskning i medicinsk cannabis – håber flere partier går igennem

Alle Folketingets partier ønsker dansk forskning i medicinsk ­cannabis. Det viste et samråd i Sundhedsudvalget den 18. marts. Alligevel er partierne langtfra enige om at støtte Enhedslistens forslag om at sikre forskning i medicinsk cannabis. 

Især regeringspartierne og Venstre er skeptiske.

»Jeg ser gerne forskning i medicinsk cannabis. Men vi politikere kan jo ikke gøre andet end at opfordre læger og medicinalindustri til at søge penge til forskning i medicinsk cannabis. Initiativet skal komme fra forskerne,« siger sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen.

Hos Venstre er udgangspunktet også, at forskerne skal tage første skridt, men ordfører Sophie Løhde udelukker ikke, at Folketinget kan skubbe på. Og det er præcis, hvad Enhedslisten, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og SF ønsker. Og uden Venstre er der ikke flertal uden om regeringen for forslaget.

»Det er noget sludder, at vi politikere kun kan opfordre. Vi kan prioritere forskningsmidler, så der er en pose penge afsat til forskning i medicinsk cannabis,« siger Enhedslistens Stine Brix, der står bag forslagene.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt håber, at det er muligt at flytte regeringen og Venstre.

»Jeg håber, at der kan samles flertal bl.a for mere forskning i medicinsk cannabis, når vi politikere får mere viden,« siger Liselott Blixt, der henviser til et såkaldt ekspertmøde i Sundhedsudvalget om kort tid. Her fortæller en række eksperter om medicinsk cannabis.

Pengene til forskning i medicinsk cannabis mener partierne kan findes i Forskningsreserven, som der forhandles om til efteråret. Satspuljen er også en mulighed.

Stine Brix nærer ingen illusioner om, at alle Enhedslistens tre forslag går igennem. Men hun håber, at Sundhedsudvalget vil blive enige om en tekst til en såkaldt »beretning«, som vil blive gennemført i folketingssalen.

Hollandske erfaringer

Det andet af Enhedslistens tre forslag går ud på at give straffrihed til de syge danskere, der bruger cannabis i medicinsk øjemed. Alle partier anser det som et problem, at blandt andet sclerosepatienter, der benytter cannabis til medicinske formål, bliver kriminaliseret, men forslaget  vinder kun lille opbakning. 

Der er mere opbakning til Enhedslistens tredje forslag. Her opfordres regeringen til »at undersøge mulighederne for at give udleveringstilladelse til den medicinske cannabis, der produceres og sælges i Holland«. Her er tale om statskontrollerede produkter, som udleveres på recept i både Finland, Tyskland, Schweiz, Slovakiet og Italien. Udleveringstilladelse gives til læger, der på vegne af en patient søger tilladelse til at udlevere et medikament – forslaget beder altså regeringen undersøge, om læger ville kunne få en udleveringstilladelse til medicinsk cannabis, hvis de søgte. 

Folketinget er delt i to. Og der er principielle forskelle. Regeringen og Venstre holder fast i, at cannabis er et almindeligt medicinsk lægemiddel, hvor der skal være videnskabelig evidens for effekten, før Danmark kan importere og udlevere medicinsk cannabis. Altså nej til udleveringstilladelse.

»Det kan godt være, at nogle patienter har gode erfaringer med de hollandske produkter, men vi er altså nødt til at have bevis for effekten, før vi kan indføreprodukterne på det danske marked. Og ikke engang i Holland forskes der ret meget i dem – det finder jeg betænkeligt. Er det, fordi produkterne ikke er gode nok?« spørger Flemming Møller Mortensen.

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten mener derimod på linje med de lande, der har valgt at importere Bedrocan, at de gode patienterfaringer er nok til at tage medicinsk cannabis i brug i Danmark. 

»Sundhedsstyrelsen kunne i det mindste sætte sig grundigt ind i de udenlandske erfaringer for at se, om de hollandske produkter er noget for os. Så kunne vi jo begynde med at afprøve produkterne på en afgrænset gruppe i et stykke tid,« siger Özlem Cekic. 

Begge parter mener, de taler patienternes sag. Regeringen og Venstre holder fanen med patientsikkerhed højt, de andre partier holder på, at det centrale er patienternes gode erfaringer. 

Kommentarer

Tonny Nielsen (fre, 30/05/2014 - 11:44)

Desværre vil ikke ret mange her i Danmark åbne op for, at der Findes den viden man eftersøger omkring cannabis og dens medicinske virkninger. Det ser jo underligt ud, at man i andre lande har masser af den information, og de bruger skam den viden. Det er jo netop derfor cannabis legaliseres rundt omkring i verden. Denne legalisering har dog lange udsigter her i DK da medicinal industrien laver et "godt" lobby arbejde, og samtidig donerer en masse "goder" (penge) til de "rigtige" mennesker på de rigtige tidspunkter. En slags "skjult" korruption der dog er helt lovligt..
Såfremt man som læser her ønsker lidt mere viden omkring cannabis så kan man kigge her:http://norml.org/library/recent-research-on-medical-marijuana
Her er 40års viden omkring dette.. Hov hvad er nu det!!.. Den slags viden findes jo ikke siges der herhjemme, så mon ikke det bare er "fup, fidus" information.. Nææ der findes skam masser af dokumenteret forskning.. Mere end 20.000 studier er lavet og der findes rigtig mange af disse der "beviser" at cannabis kan redde flere liv end alt den lovlige medicin vi fyldes med hver eneste dag..

Jan (lør, 01/11/2014 - 23:14)

Det må være mere sikkert at få det udleveret på apoteket hvor styrken og forholdet kendes, fremfor vi køber det på staden i svingene kvalitet.
Jeg går ikke ud fra politikerne er så naive at de mener hvis det er forbudt så er der ingen der benytter det? De kan være sikre på at alle der først har mærket forskellen efter brug af cannabis, vil fortsætte med at bruge det lovligt eller ej!
Vi ryger IKKE hash for sjov, vi ryger fordi det faktisk virker i modsætning til de ordinære lægemidler som ikke har den store effekt.

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy