Gå til hovedindhold

Patienten, der er sparet væk

11. maj 2017
Kort fortalt

Den eneste forbindelse mellem scleroseklinikken og Palle Sandager blev sparet væk for år tilbage. Han har progressiv sclerose, og uden medicinsk behandling er der ikke længere nogen tilbud at hente hos klinikkerne.

Thumbnail

Engang fik Palle Sandager hvert år en indkaldelse fra scleroseklinikken i Aarhus, som han er tilknyttet. Til den årlige kontrol fik han informationer om smertelindrende behandling og svar på de spørgsmål, han måtte have om sin invaliderende sygdom. Men det er efterhånden mange år siden nu.

Sparet væk

For Palle har sekundær scle­rose, og det betyder, at han er i en patientgruppe, der ofte er sparet væk.

»Det var andre sclerosepatienter, der fortalte mig, at hvis jeg ikke fik medicin, så var der ikke længere nogen kontrolbesøg. Men det var aldrig noget, jeg hørte om fra scleroseklinikken,« fortæller Palle. 

Den årlige konsultation betød meget for Palle. Det var dér, han fik det meste af sin information om sclerose, og scle­roseklinikken var de eneste professionelle, der udefra tog del i hans sygdomsforløb. 

Jeg føler, at jeg er blevet opgivet

»Det er et eller andet sted tilfældighederne, der afgør, hvor jeg får information om sclerose fra i dag. Jeg læser lidt hist og her og hører noget fra andre med sclerose,« forklarer Palle. 

»Jeg føler, at jeg er blevet opgivet. Selvom det ikke kun har noget at gøre med, at jeg ikke bliver indkaldt længere,
så forstærker det da følelsen af, at jeg bare kan passe mig selv,« fortæller han. 

I løbet af de sidste seks år er det gået støt ned ad bakke for Palle. Behovet for de årlige konsultationer har været stigende i takt med sygdommens udvikling, men det passer ikke sammen med virkeligheden, for i løbet af netop disse år har han været skåret helt ud af ­scleroseklinikkens kalender. 

»Jeg synes, at det er frustrerende, at jeg ikke bliver indkaldt, for jeg har brug for nogen, som er udenforstående og professionelle, til at tage hånd om mit sygdomsforløb,« forklarer Palle.

Et kvarters samtale en gang om året er ikke for meget at forlange

Palle forstår godt, at scleroseklinikkerne jonglerer med knappe midler, hvilket gør, at der bliver skåret i områder, som rammer nogle patientgrupper. Alligevel håber han, at fremtiden vil se anderledes ud. 

»Jeg kunne da godt bruge fysioterapi hver dag og lægebesøg hver måned, men det er jo selvfølgelig fuldkommen urealistisk. Men jeg synes ikke, at et kvarters samtale én gang om året er for meget at forlange.« 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.