Gå til hovedindhold

På eventyr i 3.000 meters højde

19. april 2010
Kort fortalt
Karina Bentzen har lige stået på dual-ski i Gstaad. En oplevelse hun anbefaler til andre med sclerose og interesse for ski

Det er fredag morgen i begyndelsen af april, sidste dag på en skiferie i Villars-Gryon i den fransktalende del af Schweiz. Karina Bentzen, 46 år og gangbesværet på grund af sclerose, forbereder sig mentalt på den oplevelse, hun er blevet stillet i udsigt.

Claude Hofer, som er leder af Association Handiconcept i Schweiz, venter på sin danske gæst på togstationen i Villars. Han har arrangeret en helt speciel afslutning på Karinas skiferie. Hun skal på dual-ski på Glacier 3000, en gletsjer i 3.000 meters højde i Gstaad – en times kørsel fra Villars.

”Det var den smukkeste morgen. Høj sol, temperaturen lå lige under frysepunktet, og så var der faldet omkring 40 cm helt ny sne på gletsjeren.” forklarer Karina.
“Jeg var meget spændt, da vi hentede Claude og alt dual-skiudstyret på stationen – ’hvad havde jeg nu kastet mig ud i’ – tænkte jeg. Men spændingen steg til uanede højder, da jeg – på el-scooter – kørte ud af gondolen på bjergstationen i næsten 3.000 meters højde. Jeg var dybt bevæget. Fra stationen har man en helt unik 360o udsigt over et vanvittigt smukt, hvidt, stille og uspoleret landskab og over nogle af de mest udfordrende pister i de schweiziske alper. Claude havde forberedt mig på, at det ville blive en eventyrlig dag, men jeg havde aldrig forestillet mig, det jeg så og det, der ventede mig på pisterne. Tænk sig, at alt dette kunne lade sige gøre!”

Teamwork på ski
Dual-ski gør det muligt for fysisk handicappede selv at stå på ski – også på de mere avancerede pister – endda på off-piste. Men det kræver mange ski-lektioner og meget øvelse. Derfor er det også typisk folk, der har nem adgang til et skisportsområde, der kører uden instruktør på dual-ski.

“Karina har fortalt mig, at Danmarks højeste punkt er omkring 200 meter. Så jeg kan ikke forestille mig, at der er mange muligheder for at udfolde sig på ski der og dermed heller ikke mulighed for at træne dual-ski Og dual-ski kræver meget og hyppig træning, før man kan køre sikkert selv. Så for at komme længere end til børnebakken havde vi aftalt at arbejde som et team. Man kan sige, at jeg som instruktør er ‘første-pilot’, mens Karina er ‘anden-pilot’. Jeg står på mine egne ski og har fat i dual-skien. Karina flytter så balancen skiftevis fra højre til venstre og fra venstre til højre hele vejen ned, og sådan arbejder vi os ned af pisterne som et team. På den måde får den uerfarne
dual-skiløber det mest udfordrende løb. Og så er sikkerheden i top,” forklarer Claude Hofer.

Tæt på ’the real thing’
Efter frokosten i restauranten på bjergstationen, som er designet af den italienske arkitekt Mario Botta, blev en efterhånden godt vejrbidt Karina igen placeret i dual-skien med omsorg og præcision. Nu klar til at udfordre den 5 km lange tur ned af den sorte piste.

”Sikkerheden og komforten er 100 % i fokus, når man bliver gjort klar. Men det bliver skam også lige tjekket, om der skal mere solfaktor på. Det er utroligt så dygtige og omsorgsfulde Handiconcept-teamet er. Man bliver bare passet godt på,” siger Karina.

Fem sorte km ned
“Jeg er simpelthen imponeret! Vi klarede stort set alle pisterne på gletsjeren. Mange af dem tog vi off-piste i den nye, bløde gletsjer-sne. Og så sluttede vi eventyret af med at tage den 5 km lange og meget stejle sorte piste. Den var oven i købet som en pukkel-pist, fordi al den nye sne var blevet skubbet sammen i bunker, når løberne forcerede den. Men dual-skien er ekstremt komfortabel med en god affjedring, og så er den fantastisk nem at manøvrere – i hvert fald efter anden-pilotens vurdering. Det giver dig virkelig en ‘close to the real thing’ oplevelse – og et kick,” forklarer Karina.

“Det var en fantastisk oplevelse og vildt sjovt! Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle opleve noget i nærheden af det her. Dual-skien klarer teknikken. Men det havde ikke været muligt, hvis det ikke var for Claude. Han er en ekstremt dygtig skiløber. Samtidig er manden fuldstændig frygtløs og 100 procent tillidsvækkende og omsorgsfuld. Derfor følte jeg mig sikker hele vejen,” siger Karina.

“Sikke et eventyr og sikke en afslutning på ferien i Villars-Gryon. Da vi var nede, fik jeg at vide, at jeg er den første kvinde, de har haft med på gletsjeren på dual-ski.”

“Handiconcept har overbevist mig om, at skisport er for alle uanset eventuelt handicap, og jeg kan kun varmt anbefale andre at planlægge næste års skiferie til at gå til Villars-Gryon. De vil være i Handiconcept-teamets trygge hænder,” slutter Karina.

Fakta:

Karina Bentzen

Karina Bentzen er fra Galten ved Århus. Hun er 46 år og gangbesværet på grund af sclerose og kan derfor heller ikke stå på traditionelle alpin-ski. Det er andet år i træk, hun er på skiferie i Gryon-Villars i Schweiz. Men i år er første gang på dual-ski. Karina besvarer gerne spørgsmål vedrørende sine rejser til Villars-Gryon og træffes på telefon 2223 5001.

Besøg Villars-Gryon på:

www.villars.ch

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.