Gå til hovedindhold

Opholdet på Montebello var 50/50

10. juni 2013
Kort fortalt
Allan Jørgensens behandlingsophold på Montebello i det sydlige Spanien blev en god social oplevelse, men med for lidt udbytte i forhold til den fysiske træning, mener han

Af Kitt Kragelund

Det er første dag i et tre ugers behandlingsophold på Montebello uden for Malaga i Spanien, der er et rehabiliteringstilbud til danske patienter.

”Jeg håber at få mere styrke og tips til selvtræning derhjemme. Det ultimative ønske er at kunne løbe igen - jeg ville give min højre arm for at kunne løbe.”

Sådan fortæller 50-årige Allan Jørgensen om sine forhåbninger til opholdet på det danskejede Montebello. I de indledende dage skal han til samtaler og får lagt et træningsprogram. Dette tre ugers ophold i januar i år er Allans første besøg på Montebello.

”Jeg har været fem uger på Sclerosehospitalet i Haslev. Det gav mig en lille bedring i de fysiske problemer. I forhold til dette ophold håber jeg på det bedste, men jeg forventer ikke en væsentlig bedring – selvom det ville være dejligt,” forklarer han.

Sclerose var ikke så slemt – i første omgang

Allan har haft sclerose i 15 år. Som et lyn fra en klar himmel blev han lammet i højre side. Det fortog sig, og de efterfølgende tre år mærkede han intet til sygdommen.

”Alt blev normalt igen, og jeg tænkte ’er det ikke værre, så skide være med det’. Men det blev værre. Jeg kunne ikke løbe eller gå hurtigt mere. Højre side blev ramt igen og resulterede i manglende styrke i hånden og benet. Desuden mærker jeg trætheden, og jeg glemmer meget,” fortæller Allan.

Han lever et aktivt liv, hvor han svømmer og cykler to til tre timer flere gange om ugen. Allans sclerose bliver ikke påvirket af temperaturforskelle, og hans krop reagerer normalt i både koldt og varmt klima.

Er det tre ugers spild af tid?

Efter de første tre dage på Montebello er Allan i gang med det planlagte program, men han føler ikke helt, det går, som han håbede.

”I dag har jeg trænet to gange af 45 minutter, og det er bare overhovedet ikke nok. Det er en tilbagegang i forhold til, hvordan jeg selvtræner derhjemme. Jeg føler, at neuroholdet jeg er på, er for blandet. ”

Allan er som de øvrige sclerosepatienter på neuroholdet. Udover de andre sclerosepatienter er der også mennesker med problemer efter hjerneblødninger og andre neurologiske sygdomme. Allan sammenligner opholdet med det, han oplevede på Haslev, hvor han oplevede at ekspertisen til behandling udelukkende af mennesker med sclerose var større.

”De er meget flinke, men jeg havde håbet på mere specialisering. De favner for bredt, føler jeg. Jeg har personligt brug for meget mere end gå ture. Hvis det fortsætter sådan, så har jeg spildt tre uger,” frygter han.

Montebello er mere end bare træning

 En uge efter at Allan er landet i Danmark, ser han opholdet i et andet lys.

”Jeg sidder tilbage med blandede følelser omkring mit rehabiliteringsophold i Spanien. Jeg fik nogle gode tips og ideer i forhold til holdning og videre træning herhjemme. Blandt andet går jeg forkert, og jeg har lært at tænke mere på min gangteknik,” forklarer han.

Det sociale og klimaet har også haft en betydning for Allans ophold på Montebello. Selvom han ikke oplevede en forbedring af sin fysiske tilstand på grund af klimaet, bidrog det stadig til et bedre humør.

”Lyset og varmen gav et bedre humør. Men hverken dét eller den fysiske træning har givet nogen effekt for min fysiske tilstand. Mit ophold var 50/50 – jeg følte mig som sclerosepatient lidt malplaceret fordi neuroholdet var for bredt, og generelt var der for mange forskellige typer og niveauer. De tre uger var dog ikke spildt, for jeg har fået gode tips med hjem, og selvfølgelig giver det et psykisk boost i form af det sociale og godt velvære,” mener han.

 


Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.