Gå til hovedindhold

Opdateret behandlingsvejedning for 2017

27. juni 2017
Kort fortalt

Ny behandlingsvejledning er klar fra 1. juli. Der er kun tilføjet små justeringer, hvor Zinbryta bl.a. indskrives som nyt lægemiddel og Copaxone anbefales til gravide.

Thumbnail

En ny opdateret behandlingsvejledning for sclerose træder i kraft 1. juli 2017 og erstatter vejledningen fra sidste år. 

Der er ikke tale om de store ændringer, men i grove træk handler det om, at det nye lægemiddel Zinbryta (daclizumab) skrives ind som alternativ til Lemtrada, Rebif og Copaxone (glatirameracetat) anbefales som valg til gravide, mens der rokeres lidt rundt på interferon-præparaterne. 

Ændringerne vil påvirke et meget lille antal patienter, vurderer formand for fagudvalget for Sclerose, Lars Kristian Storr.

Den nye behandlingsvejledning følger mønsteret fra sidste år med at rubricere og underopdele sclerose-patienterne baseret på 1) graden af sygdomsaktivitet, 2) ønske om graviditet og 3) test for JC-virus antistoffer.  

Rebif og Copaxone til gravide

Interferonpræparaterne, Rebif og Copaxone er kommet tilbage i varmen, mens Plegridy og Avonex nu kun anbefales som 3. valg hos kvinder, der ønsker graviditet indenfor det næste år. 

Rebif sendes op som 1. valg til kvinder, der ønsker graviditet nu, og som 2. valg hvis de ønsker det indenfor det næste år. Copaxone, der tidligere på året ikke øger risikoen for graviditets-komplikationer hos moderen eller misdannelser hos barnet (læs her), har kun fået en 2. valgs-anbefaling til gravide, der ønsker graviditet nu.

Aubagio og Tecfidera til nye patienter

Aubagio og Tecfidera anbefales stadig som henholdsvis 1. og 2. valg til behandling af nye patienter med gennemsnitlig sygdomsaktivitet.

Dette gælder dog ikke for kvinder, der tænker på graviditet: Forventer kvinden at blive gravid indenfor det næste år anbefales Tecfidera som 1. valg, og forventer hun at blive gravid her og nu, anbefales Rebif som 1. valg.

Zinbryta ind som 3. valg ved høj sygdomsaktivitet

Til patienter med høj sygdomsaktivitet, og som ikke tidligere har været behandlet, indskrives Zinbryta nu som 3. valg, sidestillet med Lemtrada, efter Tysabri og Gilenya. Her gælder dog kun de patienter, der er JC-virus antistofnegative. 

Er man testet positiv for JC-virus antistoffer, vil Tysabri udelukkes, og Gilenya anbefales som 1. valg.  Lemtrada og Zinbryta sidestilles derefter som 2. valg.

Zinbryta blev af flere eksperter ellers vurderet som en mulig kandidat til førstelinjebehandling, men den status har lægemidlet ikke fået. 

”Vi var ikke så imponerede over resultaterne ved Zinbryta, og den kedelige bivirkningsprofil taget i betragtning, har vi vurderet, at lægemidlet ikke bringer tilstrækkeligt nyt med sig til at blive førstevalg,” fortæller Lars Kristian Storr. Man kan finde mere information om Zinbryta her.

Bestemt andel øremærkes 1. valg

Ligesom sidste år anfører medicinrådet i vejledningen også en bestemt andel af patientgruppen i hver kategori, der som minimum bør behandles med 1. valgs-præparatet.

Som eksempel fremgår det, at minimum 95% af de nye patienter (der ikke ønsker graviditet) med gennemsnitlig sygdomsaktivitet bør behandles med Aubagio, og mindst 80% af patienter med høj sygdomsaktivitet bør behandles med Gilenya (hvis JC-virus antistof-positive) og 75% med Tysabri hvis JC-virus antistof-negative.  

Den opdaterede behandlingsvejledning findes her.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.