Gå til hovedindhold

Nyt sclerosemiddel godkendt i USA

13. september 2012
Kort fortalt
Det drejer sig om tabletten Teriflunomid, som de amerikanske lægemiddelmyndigheder gav grønt lys for i går. Der er også søgt om godkendelse i Europa
Thumbnail

af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Teriflunomid – eller Aubagio – som er det navn tabletten vil blive markedsført under i USA, når den ventes at ramme hylderne omkring 1. oktober - er nu den anden tablet mod attakvis sclerose på det amerikanske marked. Tabletten, der skal tages én gang om dagen og findes i to forskellige doser, er cirka lige så effektiv som første generationsbehandlingerne interferon og Copaxone, men forskellen er altså, at man slipper for at tage indsprøjtninger.

Ledegigtmiddel

Tabletten er udviklet ud fra et medikament, der hedder leflunomid, der bruges til behandling af ledegigt. Mekanismen bag stoffet er ikke fuldstændig kortlagt, men stoffet har en dæmpende effekt på immunsystemet, og man mener, at det reducerer mængden af aktive lymfocytter i blodet.

Forbudt for leversvækkede og gravide

Bivirkninger ved stoffet kan være diarré, kvalme, hårtab, rygsmerter, influenza og leverproblemer. På pakken med Aubagio i USA, kommer der til at stå en advarsel om mulig leverskade, hvilket kan resultere i død og risikoen for defekter på fostre. Læger skal derfor tjekke patienternes leverfunktion, inden de udskriver tabletten, og desuden tjekke leverfunktionen løbende. Kvinder skal også kunne fremvise en negativ graviditetstest og bruge effektiv prævention for at kunne få tabletten.

Måske også på vej i Europa

Teriflunomid/Aubagio er endnu ikke godkendt i Europa, men lægemiddelvirksomheden Sanofi og dets datterselskab Genzyme, der står bag tabletten, har en ansøgning under behandling hos den europæiske lægemiddelmyndighed, EMA. Hvis tabletten bliver godkendt i Europa, ved man endnu ikke, om det vil blive som en første- eller andenvalgsbehandling.

Se FDA’s pressemeddelelse om godkendelse af Aubagio her (på engelsk) 

Læs mere om stoffet her på den amerikanske scleroseforenings hjemmeside (på engelsk)

Se virksomhedens pressemeddelelse her (på engelsk) (pdf)

 

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.