Gå til hovedindhold

Nye tal fra Scleroseregisteret

26. februar 2016
Kort fortalt
Knap 14.500 personer har nu sclerose i Danmark. Nye tal fra Scleroseregisteret viser, at antallet af nydiagnosticerede tilfælde stiger hvert år, og at stadig flere personer lever længere tid med sygdommen.
Thumbnail

I Danmark findes nu knap 14.500 personer med sclerose, og antallet af nye tilfælde ligger nogenlunde konstant på ca. 4-500 om året.

Det viser en opgørelse baseret på den seneste opdatering fra Scleroseregisteret. Tendensen synes altså stadig at være, at flere og flere har sygdommen.

Debut og diagnose

Antallet af personer med sclerose-debut svarer nogenlunde til stigningen i antallet af personer, der bliver diagnosticeret med multipel sclerose. Dog har mange med sygdomsdebut endnu ikke fået stillet diagnosen multipel sclerose.

Det skyldes især, at sygdommen kan være i ro i mange år, hvor en diagnose ikke kan bekræftes, da den ikke opfylder de diagnostiske kriterier. Således går der i gennemsnit mere end 3 år fra debut til diagnose, og mere end 10 år er ikke sjældent.

Samtidig får stadig godt dobbelt så mange kvinder som mænd sclerose, og godt 2/3 af de personer der har sclerose, er kvinder.

Flere lever længere med sclerose

Af de knap 14.500 nulevende personer med sclerose, er de fleste mellem 40 og 70 år, dog med en betydelig andel over 70 år.

Sclerosepatienter formodes også at leve længere og længere. Den gennemsnitlige levealder fortsætter med at stige, også mere end i den generelle befolkning, og skyldes sandsynligvis bedre behandlingsmuligheder, og at der er kommet flere godartede sygdomstilfælde. 

Tallene viser også, at alderen for den gennemsnitlige sygdomsdebut stiger. Således er gennemsnitsalderen ved sygdomsdebut nu næsten 37 for kvinder og 38 år for mænd.

Årsagen skyldes hovedsaligt, at man i dag ved mere om sygdommen, og med moderne MR scanninger, bedre tør acceptere en højere alder ved debut. Tidligere var man mere tilbageholdende, fordi det var vanskeligt at skelne forandringerne fra andre, især blodpropsygdomme. 

Endelig peger opgørelsen på, at scleroseforekomsten er ligeligt fordelt rundt i hele landet: I alle af landets 5 regioner, har ca. 2.5 personer ud af 1.000 indbyggere sclerose.

Kilde: Det Danske Skleroseregister

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.