Gå til hovedindhold

To nye tabletter er i dag blevet godkendt til markedsføring

22. marts 2013
Kort fortalt
Det europæiske lægemiddelagentur gav her i eftermiddag grønt lys til, at to nye sclerosetabletter kan markedsføres i Europa. Tabletterne ventes at kunne tilbydes de danske patienter en gang i sensommeren

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

For første gang bliver det nu muligt at få tabletter som førstevalgsbehandlinger i stedet for kun injektionsbehandlinger som interferon og Copaxone. Det europæiske lægemiddelagentur EMA (European Medicines Agency) har nemlig i dag godkendt to nye sclerosetabletter til markedsføring i Europa. Det drejer som midlet Terifluonomid fra medicinalvirksomheden Genzyme/Sanofi, som skal markedsføres under navnet Aubagio og midlet dimethylfumarat, fra Biogen Idec, som er blevet kaldt BG-12 indtil nu, men nu skal markedsføres under navnet Tecfidera.

Mange vil formentlig skifte til tabletter

Dermed får sclerosepatienter nu mulighed for at vælge, om de hellere vil tage en tablet en eller to gange om dagen frem for at tage injektioner.

”Der vil være en del patienter, som vil prøve de nye tabletter. Nogle som har det godt på de gamle præparater vil formentlig fortsætte på dem, fordi man jo stadig ikke helt kender de nye tabletter så godt. Men jeg tror da, at mange vil skifte,” forudser professor Per Soelberg Sørensen, leder af Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet.

Også fordi at tabletten Tecfidera ser ud til at have en bedre effekt end injektionsbehandlingerne. Aubagio har nogenlunde samme effekt som interferon og Copaxone.

Alle klinikker kan udskrive tabletterne

Der findes allerede en sclerosetablet på markedet, nemlig tabletten Gilenya, men den er p.t. kun godkendt som en såkaldt andenvalgsbehandling. Altså en behandling man kun kan få, hvis førstevalgsbehandlingerne ikke virker effektivt nok. Derfor bliver de nye tabletter lettere tilgængelige for patienterne. Også fordi, at tabletterne som førstevalgsbehandling kan udskrives på alle scleroseklinikker. Andenvalgsbehandlinger kan kun udskrives på særligt godkendte klinikker.

Flere MR-scanninger

Per Soelberg Sørensen hilser de nye tabletter velkommen.

”Med flere behandlingsmuligheder, er der større sandsynlighed for, at man kan finde en behandling som den enkelte patient har gavn af. Men det bliver selvfølgelig heller ikke lettere, når der er flere muligheder for at vælge den rette behandling,” siger Per Soelberg Sørensen, der forudser, at mulighederne for at vælge mellem flere typer behandling betyder, at man fremover bliver nødt til at følge patienterne grundigere med MR-scanninger for at se, om den behandling man har valgt nu også er effektiv.

Tilgængelige efter sommerferien

Efter at EMA i dag har givet grønt lys for tabletterne, skal EU-kommissionen endeligt godkende markedsføringsgodkendelserne. Det ventes at tage cirka to måneder. Derefter går der en prisproces i gang, og de danske sundhedsmyndigheder skal tage stilling til, hvordan tabletterne skal anvendes i Danmark. Det sker i RADS – Rådet for Anvendelsen af Dyr Sygehusmedicin – der er et råd under Danske Regioner.

Per Soelberg Sørensens bud er, at tabletterne vil blive tilgængelige for de danske sclerosepatienter en gang efter sommerferien.

”Nu er der jo en proces, der skal i gang, men omkring 1. september er et godt gæt, vil jeg tro,” siger Per Soelberg Sørensen.

 

Læs mere om tabletternes virkningsmekanisme og bivirkninger her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.