Gå til hovedindhold

Nye studier om D-vitamin og sclerose

23. august 2012
Kort fortalt
I Juli-nummeret af det videnskabelige tidsskrift Neurology, er der tre artikler og en leder om sclerose og D-vitamin

 

af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Alle tre artikler om udførte studier peger endnu en gang på en sammenhæng mellem D-vitamin og sclerose. I det første har en hollandsk forskergruppe fulgt 73 mennesker med attakvis sclerose og målt deres D-vitamin niveau i blodet hver 8. uge i gennemsnit 1,7 år. Formålet var at se, hvad D-vitamin niveauet betød for en forværring af sygdommen.

Lavt D-vitamin øger risikoen for attak

Det viste sig, at de mennesker, hvis D-vitamin niveau i blodet ansås for at være lavt, det vil sige mindre end 50 nmol/L havde dobbelt så stor sandsynlighed for at få et attak end de mennesker, hvis D-vitamin niveau var højt, det vil sige mere end 100 nmol/L. Patienternes brug af interferon-medicin havde ikke noget at sige i den sammenhæng.

Sammenligning af behandlede og ubehandlede patienter

I det andet studie, der er udført af en norsk forskergruppe, havde man fulgt 88 mennesker med attakvis sclerose i 24 måneder. I perioden tog man 12 MR-scanninger og ni målinger af patienternes D-Vitamin niveau i blodet. De første seks måneder fik patienterne ingen medicinsk behandling, mens de i de sidste 18 måneder var på interferon-behandling.

Interferon overdøver D-vitamins effekt

 

De norske forskere, så at i den periode, hvor patienterne ikke var i interferon-behandling, var risikoen for nye hjernelæsioner mindre jo højere deres D-vitamin niveau var. Men da patienterne begyndte at tage interferon, betød D-vitamin niveauet ikke noget for udviklingen af sygdommen i hjernen.

Højere D-vitamin hos interferon-behandlede

Det tredje studie er foretaget af australske forskere som har undersøgt D-vitamin niveauet hos 178 mennesker med sclerose (typen er ikke specificeret) to gange om året i mindst to år. De fandt, at sclerosepatienter i interferonbehandling havde højere D-vitamin niveau i blodet end patienter, der ikke var i behandling.

Samspil mellem D-vitamin og interferon

 

De interferonbehandlede dannede mere D-vitamin pr tidsenhed, de opholdt sig i solen end, de der ikke var i behandling. Forskerne så desuden, at et højt D-vitamin niveau kun hang sammen med færre attaker, hvis patienterne var i interferonbehandling. Hos de mennesker, der havde lavt D-vitamin niveau, virkede interferon til at øge risikoen for et attak.

Forskel kan skyldes forsøgsdesign

I en leder i tidsskriftet, skriver to sclerose-eksperter, at de modstridende resultater for studie to og tre, der er uenige om samspillet mellem interferonbehandling og D-vitamin niveau måske kan skyldes, at de to studier er udført på forskellige breddegrader, og der derfor er forskel på, hvor meget sol de medvirkende har været udsat for.

Patienter må ikke lide af D-vitamin mangel

 

Eksperterne mener, at det de kalder ”indledende opdagelser” skal tolkes forsigtigt. De mener, at det er for tidligt at anbefale, behandling med høje doser af D-vitamin, men at det bør være rutine, at lægerne sikrer sig, at sclerosepatienter i hvert fald ikke lider af D-vitamin mangel på noget tidspunkt af året.

Et sammendrag af det hollandske studie kan læses her

Et sammendrag af det norske studie kan læses her

Et sammendrag af det australske studie kan læses her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.