Gå til hovedindhold

Nye resultater for spasmemiddel

23. september 2011
Kort fortalt
Et nyt studie peger på, at virkningen af Sativex holder sig, selvom man bruger det i en længere periode. Og så viser det, at brugen af midlet, der er cannabisbaseret, ikke skaber afhængighed

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Selvom man bruger Sativex i en lang periode aftager effekten ikke. Og man bliver heller ikke afhængig.
Det konkluderer et forskerhold fra Storbritannien på baggrund af en ny undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Multiple Sclerosis sidst i august.

Ændret bekendtgørelse
Sativex, der kom på markedet i Danmark i juni, er et middel, der er udviklet til at dæmpe spastiske kramper hos mennesker med sclerose. Sativex består af en blanding af aktive stoffer fra cannabis (hash), og derfor var man nødt til at ændre bekendtgørelsen for euforiserende stoffer for at tillade det i Danmark.

36 patienter undersøgt
Der er dog heller ikke noget, der tyder på, at en langvarig brug af Sativex, gør brugeren afhængig. De britiske forskere undersøgte 36 sclerosepatienter, der i gennemsnit havde brugt Sativex i 3,6 år. I snit tog de 8,25 doser spray per dag.

Ingen afhængighedssymptomer
Patienterne blev inddelt i to grupper af 18 personer i hver. Og mens den ene gruppe fortsatte brugen af Sativex, fik den anden gruppe placebospray i stedet. Ingen vidste hvem, der fik hvad. De to patientgrupper blev derefter fulgt i fem uger, og der var ingen afhængighedssymptomer hos den gruppe, der ikke længere fik Sativex.

Holdbar effekt
I den gruppe, der fik placebo stoppede seks patienter inden der var gået 28 dage, fordi de ikke havde det godt med midlet, mens ingen stoppede med midlet i Sativexgruppen. Samtidig var der kun 8 i Sativex-gruppen, der fik flere spasmer, mens der var 11 ud af de tolv, der var tilbage i placebogruppen, der fik flere spasmer. Det får forskerne til at konkludere, at selvom man bruger Sativex i en lang periode, så holder midlets effekt sig.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.