Gå til hovedindhold

Ny sclerosetablet viser gode resultater

2. oktober 2012
Kort fortalt
Den nye sclerosetablet BG-12, der i øjeblikket granskes af lægemiddelmyndighederne i både Europa og USA for godkendelse viser gode resultater i nyoffentliggjorte forsøg

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Resultaterne fra to store forsøg med BG-12 er blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine her i september og de tyder på, at BG-12 både mindsker attakraten og forsinker sygdomsudviklingen hos patienter med attakvis sclerose.

Undersøgt i forhold til placebo

I det ene studie – det såkaldte DEFINE-studie - undersøgte man effekten af BG-12 i forhold til placebo. De 952 patienter ud af 1237 patienter med attakvis sclerose, der gennemførte studiet, fik tabletten enten to eller tre gange om dagen i to år eller placebo-tabletter.

Halvering af attakraten

Studiet viste, at de der fik tabletterne to eller tre gange om dagen fik henholdsvis 0.17 og 0,19 attak om året. Til sammenligning fik placebogruppen 0,36 attak om året. Det svarer til en reduktion af attakraten på henholdsvis 53 procent og 48 procent hos tabletbrugerne i forhold til placebo.

Sygdomsudvikling bremses

Studiet viste også, at de patienter, der fik BG-12 to gange om dagen kun blev 16 procent værre under tiden. De der fik BG-12 tre gange om dagen fik det 18 procent værre, mens de der fik placebo blev 27 procent værre. Sygdomsudviklingen blev målt i forhold til EDSS-skalaen. Patienterne, der fik BG-12 udviklede også færre nye hjernelæsioner i løbet af behandlingen.

Sammenlignet med Copaxone

I det andet studie – CONFIRM-studiet – deltog 1430 patienter, og her fik patienterne henholdsvis BG-12 to gange om dagen, tre gange om dagen, placebo eller Copaxone i to år. Også her var den årlige attakrate mindre hos BG-12 brugerne. I forhold til placebobrugerne fik de, der tog tabletter to gange om dagen 44 procent færre attakker, de, der tog tabletter tre gange om dagen fik 51 procent færre attakker, mens Copaxone-brugerne fik 29 procent færre attakker.

Flere bivirkninger

Til gengæld var der ikke signifikante forskelle på sygdomsudviklingen i de fire grupper, men Bg12- og Copaxone-brugerne fik færre nye hjernelæsioner end placebobrugerne.

I begge studier oplevede nogle patienter bivirkninger i form af blandt andet rødmen, tarm- og leverproblemer.

Ansøgninger i mange lande

Biogen Idec, der står bag udviklingen af BG-12, har p.t. ansøgninger ude hos de amerikanske, de europæiske, de australske, de canadiske og de schweiziske lægemiddelmyndigheder om at få lægemidlet godkendt.

Læs et sammendrag af studierne her og her

Læs mere om BG-12 her og her

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.