Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Ny medicin kan gendanne myelin hos mus
d. 27 november 2015

Et nyt kræftmiddel har vist sig at kunne reparere beskadiget myelin i nerveceller i forsøgsmus og samtidig forbedre musenes scleroselignende symptomer. Dermed har sclerosepatienter fået stillet endnu en behandlingsmulighed i udsigt, der ikke kun bremser, men genskaber, ødelæggelsen af nervecellernes myelin.

Et eksperimentielt præparat mod kræft, GANT61, viser nu lovende behandlingsmuligheder mod sclerose. Forskere fra New York University Langone Medical Center demonstrerer i et studie i Nature, at præparatet formår at genopbygge ødelagt myelin i hjerneceller i forsøgsmus og samtidig forbedre deres sclereoselignende symptomer. 
 
GANT61 er designet til at blokere proteinet Gli1, der er involveret i en proces forbundet med udvikling af nervestamceller og vækst hos nogle kræftformer. Man har samtidig set, at Gli1s signaleringsproces også er forhøjet i vævsprøver fra hjernelæsioner hos patienter med sclerose. Det har fået forskere til antage, at sclerosepatienters sympotomer kunne forbedres ved at hæmme Gli1s funktion.
 
I dette studie fik forsøgsmus med beskadiget hjernemyelin dagligt i en måned enten placebo eller GANT61. Resultaterne viste, at de behandlede mus:
 
  1. havde opbygget 50 % mere myelin og
  2. havde otte gange så mange nervestamceller, der havde bevæget sig til de myelinbeskadigede områder af hjernen, i forhold til hos de ubehandlede mus. Disse nervestamceller udviklede sig gradvist til myelindannende celler.
Samtidig viste det sig, at de behandlede mus oplevede en markant forbedring af en scleroselignende lammelse og svagheder i benene, mens de ubehandlede mus stadig led af ben- og blæresvagheder; symptomer, der ofte opleves hos sclerosepatienter. 
 
Eksperimenterne har taget 6 år at gennemføre og viser med al tydelighed, at ødelagt myelin rent faktisk kan genskabes, og at nervestamceller kan stimuleres til at reparere beskadiget myelin. De nuværende behandlinger målrettet myelin og immunsystemet kan typisk blot bremse udviklingen af sygdommen, men sjældent gendanne det ødelagte. 
 
Resultaterne peger også på, at en potentiel langsigtet strategi for at komme sclerose til livs bør omfatte behandlinger, der separat rammer både: 
 
  1. nervestamceller, for at stimulere dem til at blive til modne myelindannende celler, og
  2. umodne myelindannende celler, for at stimulere dem til at danne mere myelin.
Samtidig viser resultaterne, at der findes en pulje af nervestamceller, der kan rammes og benyttes til at behandle sygdommen.  
 
Næste skridt for forskerne bliver at udvikle en bedre Gli1 hæmmer, der så først skal testes i forsøgsdyr og siden i sclerosepatienter. 
 
Læs mere om forsøget i tidsskriftet Nature her.
 

Kommentarer

svend-erik andersen (ons, 25/11/2015 - 16:33)

hvem har oversat denne artikel; ? GANT61 kan forbedre symptomerne, betyder det så at symptomerne bliver forbedret, så myelinet helt forsvinder ? GANT61 virker vel på den måde at det formindsker symptomerne og starter en genopbygning af myelinet

svend-erik andersen, PPMS (ons, 25/11/2015 - 16:37)

glemte lige at tilføje; det er en fantastisk nyhed som virkelig vil kunne ændre mange af vores situation til det bedre, Håber virkelig der bliver speedet op for disse afprøvninger så vi kan få sat en behandling igang. ASAP
-jeg melder mig gerne til afprøvning

Marijke Bangsvig (ons, 25/11/2015 - 17:55)

Ved "at folde" æggehvider, hár man fornyligt fundet, en på mus virkende behandling der kan standse og reparere sygdommen chorea huntington! Meget lovende resultater her og jeg venter nu på, at der snarest kommer nyt om GANt 61 og melder mig selvfølgelig til afprøvning.

Lotte Skou Hansen (Guest) (tor, 26/11/2015 - 09:57)

Kære Svend-Erik
Artiklen er ikke en oversættelse, den er skrevet af vores forskningsformidler Anders Enevold Grønlund med udgangspunkt i artiklen fra Nature, som der er linket til nederst.
Jeg er ikke sikker på, jeg forstår dit andet spørgsmål helt. Målet er - som jeg med min ringe viden forstår det - ikke at få myelinet til at forsvinde (da sclerose jo netop nedbryder myelin), men at få det gendannet - hvilket forhåbentligt kan påvirke sclerosesymptomerne i en positiv retning.
Mvh. Lotte Skou Hansen, redaktør

Steen Knudsen (tor, 26/11/2015 - 14:12)

Dette er da den bedste nyhed vi primære progressive patienter har hørt i årevis.
Der bliver vist ikke problemer med at finde testpersoner til de kliniske forsøg der nødvendigvis må komme efter sådan en super opdagelse.
Undrer mig at nyheden ikke ligger som en af de første i nyhedsbrevet, da det der er opdaget er så banebrydende.

Kari (tor, 26/11/2015 - 18:50)

Jeg lider af cmt som er en kromosomfejl der også får myelinskeden omkring nerverne til at forsvinde. Dog ikke i hjernen, men perifære system ( hænder og fødder ). Er denne artikel også en god nyhed for mig??

Lotte Skou Hansen (fre, 27/11/2015 - 09:56)

Kære Kari
Uha, her er vi ude over mine kompetencer som journalist. Men jeg kan da godt forstå, hvorfor du får tanken... Jeg synes, at du skal prøve at spørge i vores rådgivningspanel eller tale med din egen læge om det.
Mvh. Lotte Skou Hansen, redaktør

Jane (fre, 27/11/2015 - 18:58)

Det lyder vel nok lovende. Skynd jer, skynd jer!

LIS (tor, 03/03/2016 - 11:51)

hvor langt er forsøget kommet med det nye medicin GANT 61. er det startet med mennesker ved i noget om det

Anders Enevold Grønlund (tor, 03/03/2016 - 15:38)

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy