Gå til hovedindhold

Mindre kræftrisiko ved sclerose

28. juni 2012
Kort fortalt
Canadiske forskere har fundet, at mennesker med sclerose har mindre risiko for at få kræft end standardbefolkningen. Det gælder særligt tarmkræft
Thumbnail

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Studiet om kræft og sclerose er lavet ved hjælp af databaser fra British Columbia i Canada, hvor man har registre over de mennesker med sclerose, der har besøgt en bestemt scleroseklinik mellem 1980 og 2004. Ved at sammenligne med andre databaser kunne forskerne se, hvor mange der har fået kræft siden deres sclerose begyndte.

Færre kræfttilfælde
Antallet af kræfttilfælde hos de 6.820 mennesker med sclerose, der blev fundet, blev sammenlignet med en matchende standardbefolkning, og sammenligningen viste, at færre mennesker med sclerose havde kræft i forhold til standardbefolkningen.

Gælder alle sclerosepatienter
For alle kræftformer var risikoen 14 procent mindre hos mennesker med sclerose. Og for det der benævnes kolorektal kræft, altså kræftsygdomme opstået i tyktarmen, blindtarmen eller endetarmen var risikoen 44 procent mindre. Forholdene gjorde sig gældende uanset om patienterne led af attakvis eller progressiv sclerose.

Kan skyldes immunsystemet
Hvorfor det forholder sig sådan, har forskerne ikke noget svar på, men et bud kan være, at der er en eller anden biologisk faktor hos mennesker med sclerose, der gør sig gældende. For eksempel at et mere potent immunsystem hos disse mennesker angriber og ødelægger spirende kræftceller.

Større tumører hos sclerosepatienter
Forskerne kiggede desuden på tumorstørrelsen hos de sclerosepatienter, der havde fået kræft i forhold til andre kræftpatienter og her fandt de at tumørerne ofte var større hos dem, der havde sclerose, når de blev opdaget. Det kan skyldes, at sclerose-sygdommen måske skygger for advarselssignaler kræften ellers sender. Derfor opfordrer forskerne alle mennesker med sclerose til at være opmærksom på nyopståede symptomer.

Læs mere her

 

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.