Gå til hovedindhold

Mere D-vitamin til alle

3. marts 2010
Kort fortalt
D-vitamin-indtaget er generelt for lavt i befolkningen. Fremtiden kan byde på fødevarer, der indeholder vitaminet

Af Peter P. Christensen, journalist

Mangel på D-vitamin sættes ofte i forbindelse med risikoen for at udvikle sclerose. En ny rapport om danskernes kostvaner fra DTU Fødevareinstituttet viser, hvad flere rapporter tidligere har vist: der er generelt en lav indtagelse af D-vitamin hos befolkningen.
I rapporten kortlægger forskerne danskernes kostvaner fra 2003-2008.
”Kostens indhold er utilstrækkeligt til at opfylde næringsstofanbefalingen”, siger seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet, Agnes N. Pedersen.
Spørgsmålet er, hvad man kan gøre for at få D-vitamin-niveauet op for hele befolkningen i et land, hvor den vigtigste kilde til D-vitamin, solen, skinner for lidt.
I rapporten konkluderer forskerne, at kun en systematisk berigelse af en eller flere fødevarer kan bringe kostens D-vitamin-indhold op på det anbefalede niveau.
Den konklusion er rigtig, mener overlæge og professor Leif Mosekilde, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Århus Sygehus. Han er en af landets førende eksperter, når det kommer til D-vitamin.
”Jeg er positivt stemt overfor berigelse af fødevarer. Forskellige data viser, at vitamintilskud ved siden af kosten ikke er nok. Kun op imod halvdelen af den voksne befolkning tager i dag vitamintilskud”, siger han og forklarer, at i flere lande, vi normalt sammenligner os med, beriges fødevarer allerede i dag.
”I Finland er det obligatorisk at berige fødevarer. Der foreligger dog i dag ikke entydige resultater af, at man har beriget fødevarer”, forklarer Leif Mosekilde og siger, at selv om man beriger fødevarer, vil der stadig være personer, der har for lavt niveau.
Han siger videre, at fordelene ved at berige fødevarer med D-vitamin opvejer ulemperne.
”For langt størstedelen af befolkningen vil det være en fordel”, siger han.

Politisk beslutning

Beslutningen om at give mulighed for at berige fødevarer med D-vitamin ligger hverken hos Leif Mosekilde eller hos DTU. Det er en politisk beslutning. Der er i dag mulighed for frivillig berigelse, men skal man sikre, at fødevarer beriges, skal der en politisk beslutning til.
”Vi påpeger, at der er et problem i kostens lave indhold af D-vitamin, og så er det en politisk beslutning, om hvilke redskaber man vil bruge til at gøre noget ved det”, siger Agnes N. Pedersen.
DTU Fødevareinstituttet har nedsat en arbejdsgruppe, der netop nu skal opdatere en rapport fra 2004 om danskernes D-vitaminstatus, og som skal vurdere, om der er behov for at justere de eksisterende anbefalinger.
Desuden er Sundhedsstyrelsen ved at udarbejde nye anbefalinger til diagnosticering og behandling af D-vitamin-mangel, oplyser afdelingslæge i styrelsen, Christine Brot:
”Det er nye retningslinjer, der sendes ud til alle læger. Anbefalingerne udkommer i april 2010.”

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.