Gå til hovedindhold

Medicinalfirma vil gøre Tysabri til førstevalgsbehandling

23. januar 2013
Kort fortalt
Virksomheden Biogen, der producerer Tysabri, søger nu om, at gøre sclerosemedicinen til førstevalgsbehandling

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

I dag er det sådan i Europa, at Tysabri er godkendt til attakvis sclerose hos voksne patienter, der ikke har effekt af beta-interferon eller Copaxone (glatiramer acetat), eller som efter lægernes vurdering har en særlig aggressiv form for sclerose. Men som regel skal man have prøvet anden medicin først. Derfor kaldes Tysabri en andenvalgsbehandling.

PML-risiko

At Tysabri fra starten blev en andenvalgsbehandling skyldes blandt andet risikoen for at udvikle den sjældne hjerneinfektion PML (progressiv multifokal leukoencefalopati), som er en bivirkning ved medicinen.

Man har dog fundet ud af, at det kun er patienter, der har den såkaldte JC-virus i kroppen, der kan udvikle PML. JC-virus er en almindelig forekommende virus, som rammer cirka halvdelen af befolkningen, men som normalt ikke medfører symptomer af betydning.

Test kan afsløre JC-virus

Biogen har siden godkendelsen af Tysabri udviklet en test for JC Virus og ønsker derfor nu, at Tysabri kan bruges som førstevalgsbehandling til de patienter, der ikke har antistoffer mod JC-virus i blodet, altså dem der er såkaldt JC-virus negative. Medicinalfirmaet har derfor netop indleveret en ansøgning til både de europæiske og amerikanske lægemiddelmyndigheder, som nu går i gang med at kigge på sagen.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.