Gå til hovedindhold

Måling af nethinden kan afsløre scleroseforløb

11. januar 2013
Kort fortalt
Nyt studie viser, at man ved en simpel måling af nethinden, højest sandsynligt kan måle, hvor fremskreden en patients sclerosesygdom er.

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

 

Jo mere fremskreden og aggressiv din sclerose er, jo tyndere er nervefiberlaget i dit øjes nethinde.

Det er der i hvert fald meget, der tyder på ifølge et studie, som amerikanske forskere har lavet. De har brugt såkaldte OCT-målinger (Optical Coherence Tomography), som måler nervefiberlagets tykkelse i nethinden. Nervefiberlagets tykkelse siger noget om, hvordan synsnerven har det. Er nervefiberlaget tyndt er en del af synsnerven tabt. Også selvom synet ikke er direkte påvirket.

Krydstjekket med MR-scanninger

Forskerne brugte nye avancerede OCT-målinger på 164 mennesker med attakvis eller progressiv sclerose og på 59 raske kontroller. Alle fik OCT-målinger hver sjette måned i gennemsnitlig periode på 21,1 måned. De medvirkende fik også målt hjernelæsioner på MR-scanninger og blev undersøgt klinisk for at se, hvordan ændringer i nethinden hang sammen med sygdommens fremskriden.

Direkte sammenhæng med sclerosens aktivitet

Forsøget viste, at nervefiberlaget i nethinden var tyndere hos de mennesker, der havde sclerose end hos de raske kontroller. Nervefiberlagets tykkelse blev hurtigere mindre hos de, der havde attakker og nye hjernelæsioner, og hvis sygdoms fremskriden kunne måles klinisk end hos dem, hvor det ikke var tilfældet.

Metoden til evaluering af medicinsk behandling

Peter Calabrasi, der har været ledende læge på studiet har sagt til BBC News, at forsøget viser, at OCT, der kun tager få minutter per øje, kan være en god og let metode til at undersøge, hvor hurtigt sclerose udvikles hos en patient. Det kan være brugbart i forhold til at vurdere, hvor effektive nye behandlingsformer er.

Kræver yderligere forsøg

Forskerne understreger dog også i deres offentliggørelse af resultaterne i tidsskriftet Neurology, at det kræver mere omfattende testforløb over en længere periode, før metoden kan bruges som almindelig praksis.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.