Gå til hovedindhold

Lourdes er miraklernes by

9. december 2010
Kort fortalt
Ny biograffilm om en kvinde med sclerose har premiere i dag. Læs interview med filminstruktøren her.

Af Jacob Wendt Jensen

Op mod otte mio. mennesker besøger hvert år den franske by Lourdes. De fleste er katolikker, som søger helbredelse i form af et mirakel. Den østrigske instruktør Jessica Hausner har for længst mistet sin katolske barnetro, men det har ikke afholdt hende fra at lave en nuanceret film om mirakler.
”Miraklet i Lourdes” handler om en yngre kvinde Christine (Sylvie Testud), der lider af sclerose. Hun sidder i kørestol og er lam fra halsen og nedad. Som millionvis af andre pilgrimme håber hun på guddommelig indgriben.
Hun beder til Jomfru Maria, hun skrifter og hun gør sig åben overfor miraklet. Og pludselig får hun det bedre. Er der sket et mirakel? Filmen udvikler sig yderligere fra det glade højdepunkt, men resten af handlingen skal opleves i biografen. ”Miraklet i Lourdes” er en nuanceret undersøgelse af Lourdes, miraklets natur og vi menneskers livsvilkår puttet ind i rammerne af en fin art cinema film.

Miraklet set fra mindst to sider

Hvordan var det at være i Lourdes første gang?
”Det mest usædvanlige og det stærkeste var, at se så mange syge mennesker samlet på et sted. Det havde jeg aldrig set før. Jeg vidste simpelthen ikke, at mange af de her sygdomme stadig findes. Folk der ser ud til at være spedalske og meget værre ting. Der er i tusindvis af kørestole i bybilledet, ja der er flere kørestole end biler i gaderne, og der er vitterligt tale om en by fyldt med døende mennesker. Byen lugter af medicin, urin og død. Det er forfærdeligt. De fleste, jeg spurgte om, hvorfor de var i Lourdes, svarede, at det mest var for den fælles oplevelse og ikke så meget, fordi de håbede på et mirakel, men det er det jo i alligevel i det skjulte. I det mindste i glimt af øjeblikke undervejs”, siger Jessica Hausner.

Tror du selv på mirakler?
”I min research fandt jeg ud af, at mennesker godt kan løbe ind i forbedringer med deres sygdomme, som ikke kan forklares alene ved medicin. Den slags sker bare ikke kun i Lourdes. Det sker alle mulige steder. Og det sker for troende og for ikke-troende. Derfor har det nok ikke så meget med Gud at gøre. Hvis du vil kalde det et tegn fra Gud, er det i orden med mig, men det vil jeg ikke.”

Tror du din film vil vække samme form for opsigt i et protestantisk som i et katolsk land?
 ”Jeg ved det ikke, men det interesserer mig meget. Min salgsagent fortæller mig, at filmen har været vist i Norge, hvor der ikke er mange katolikker, og der gik det meget godt. Det virker til, at også ikke-troende forstår min pointe. Lourdes er en scene for mig – en scene for en mere generel historie, der handler om håb mere end om mirakler, når det kommer til stykket. Hver dag under indspilningerne passede jeg på ikke at tage parti for den ene eller den anden side af sagen – i hver eneste scene.”

”Miraklet i Lourdes” har premiere i dag i Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Århus og i ugerne efter kommer filmen rundt i landets større byer.


FAKTA: Hvorfor sclerose?

En historie om sclerose
Sidste officielle mirakel i Lourdes var i 1980’erne, og det var en ung kvinde med sclerose, der blev erklæret helbredt. Det er ikke noget, der sker hver og hver anden dag, og der skal en officiel blåstempling til fra den lokale læge og et større undersøgelsesapparat, før miraklet godkendes.
Jessica Hausner researchede på forskellige sygdomme for at finde ud af, hvilken sygdom hendes hovedperson skulle have. Hun fandt ud af, at sclerose er sygdommen med de forskellige faser. En sygdom med symptomer, der kan være meget forskellige fra person til person. Samtidig kan du få det bedre i en kortere periode for derefter at få det værre igen.
”Det er ligesom selve livet og sådan som et mirakel kan forme sig. Sclerose-sygdommen hjalp mig med at sætte en streg under mirakel-problematikken i filmen.”

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.