Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Længerevarende interferon godkendt i Europa
d. 17 juni 2014

Det europæiske lægemiddelagentur har givet grønt lys for et interferonprodukt, der kun skal tages hver anden uge. Hvornår præparatet er tilgængeligt i Danmark, er endnu uvist

Er man glad for sit interferonpræparat, men knap så glad for sprøjten, er der nu hjælp at hente fra et nyt produkt, der sidst i maj fik tommelfingeren opad af det europæiske lægemiddelagentur European Medicines Agency (EMA).
Produktet, som virksomheden Biogen Idec står bag, er det såkaldte Peginterferon beta 1-a, der skal sælges undernavnet Plegridy. Interferonet er pegyleret, det vil sige, at interferonet er bundet til stoffet polyethylenglykol. Det gør, at halveringstiden – den hastig hvormed interferon nedbrydes i kroppen – er betydeligt længere end ved normalt interferon. Derfor kan man nøjes med at injicere sig med præparatet hver 14. dag.

I konkurrence med flere nye produkter

Det nye produkt kommer på markedet i en tid, hvor der allerede er flere godkendte tabletter og flere nye produkter på vej, men har fordelen af en kendt bivirkningsprofil, da interferon er et af de lægemidler, man har kendt til længst i sclerosesammenhæng. Et studie har vist det pegylerede interferon taget hver 14 dage reducerer den årlige attakrate med 36 procent i forhold til et placeboprodukt. Lægemidlet mindskede også udviklingen af nye hjernelæsioner i forhold til placebo.

Endnu ikke på danske hylder

EMA har vurderet på baggrund at sikkerhedsstudier og rapporterede bivirkninger, som ligner dem fra normalt interferon, at fordelene ved produktet er større end ulemperne og har derfor sagt ja til en markedsføringsgodkendelse. Det skal EU-Kommissionen nu formelt sige god for indenfor de næste tre måneder. Derefter kan proceduren med at få Plegridy markedsført og indpasset i de europæiske landes medicinsystem, herunder Danmarks, begynde.
Hvor lang den procedure tager kan variere. Derfor er det endnu uvist, hvornår Plegridy kan tages i brug af danske patienter.

 

Læs Biogen Idecs pressemeddelelse om godkendelsen her

Kommentarer

Gerda Latter (tir, 17/06/2014 - 16:27)

Håber det kommer til Danmark da jeg desværre ikke får noget har haft sclerose i 13 år og sidder i kørestol.

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy