Gå til hovedindhold

Læge vil sejle jorden rundt med mennesker med sclerose

31. januar 2013
Kort fortalt
Læge Mikkel Anthonisen fra Scleroseklinikken på Rigshospitalet vil jorden rundt i sejlbåd sammen med mennesker med sclerose. Se her, hvordan du kommer med

Af Peter Palitzsch Christensen

Når vi møder fortvivlelse, må vi finde mulighederne. Ordene kunne være Søren Kierkegaards, men her er de Mikkel Anthonisens. Han er en atypisk scleroselæge med en atypisk plan: at sejle over Atlanten med mennesker med sclerose.

Hans plan er, at sejlbåden lægger ud fra København i oktober 2013, når den store sclerose-konference ECTRIMS foregår i Bellacentret – og lægger til i Boston oktober 2014, hvor ECTRIMS/ACTRIMS  foregår næste år. Mikkel Anthonisen er speciallæge i almen medicin og psykoterapeut. Til daglig er han blandt andet tilknyttet Scleroseklinikken på Rigshospitalet som ekstern lægekonsulent. Og så er han sømand. Passioneret sejler med erfaring i langturssejlads over Atlanterhavet.

Ideen opstod i konsultationen

Mikkel Anthonisen arbejder ca. tre dage om ugen på Scleroseklinikken på Rigshospitalet, hvor han møder mange mennesker med sclerose. En dag mødte han en 50-årig mand, der var ramt af MS, men fysisk ramte det ham udelukkende i benene.

”Han var gået i stå. Som tidligere smed havde han i mange år gået og bygget på en båd, der var en kopi af den legendariske Captain Joshua Slocums båd ”Spray”. Slocum var den første til at sejle jorden rundt alene. Men nu var denne her tidligere smed gået i stå. Jeg kan jo ikke sejle, når jeg ikke kan bruge benene, sagde han. Jeg kiggede på ham over bordet og udbrød: du skal fandme da ud og sejle,” forklarer Mikkel Anthonisen.

Det blev et magisk øjeblik. For smeden betød det en glød i øjet, for Mikkel fostrede det ideen til projektet: at sejle jorden rundt med mennesker med sclerose.

Fokusere på livet

Siden er projektet vokset, og for Mikkel Anthonisen er projektet mere end en båd, en læge og mennesker med sclerose. For – som han siger – sclerose ikke bare er en neuroimmunologisk sygdom, men en eksistentiel sygdom. Det er en sygdom, der ændrer patientens liv.

”Det handler om at fokusere på livet. Kort og godt. Om at den evige frygt for forfald og for døden giver en frygt for at leve livet. Om at alt, hvad man vidste, når man får en diagnose som sclerose, ved man pludselig ikke mere. Jeg møder folk, der går ned på diagnosen, men jeg møder også folk, der får et nyt fokus i livet. Folk, der pludselig lever meget mere i nuet. Det handler om at finde mulighederne, når man møder fortvivlelsen, og derfor ser jeg dette projekt som en opdagelsesrejse. Som en mulighed for at vælge at leve i nuet i samklang med naturen og andre mennesker. Samtidig med, at vi er på en rejse med en masse udfordringer. Et sindbillede på vores liv”, siger han. 

Det handler om nærvær

For Mikkel er projektet ikke en kamp eller en konkurrence.

”Det handler om nærvær. Om at være til stede. Det handler om, at livet byder på muligheder, og så gælder det om at se dem. Personligt for mig handler det om, at her kan jeg gøre noget. Jeg kan forene det at være læge med at sejle. Det handler om at få kontakt med livskraften. Og hvad er mere livsbekræftende end at sejle rundt om denne fantastiske planet, vi bor på!”.

FAKTA

RUTEN OG PLANEN

Det er planen, at skibet skal ligge klar til næste års ECTRIMS kongres i København. Fra København skal båden sejles ned igennem Europa og derfra videre over Atlanterhavet for at ligge i Boston til oktober 2014, hvor der holdes ACTRIMS/ECTRIMS kongres. Her fra vil turen gå videre til Caribien og gennem Panama-kanalen til Stillehavet og videre den vej rundt.

DELTAGERNE

Mikkel Anthonisen har samlet en kreds omkring sig bestående af en fysioterapeut, en psykoterapeut, en coach, en yoga- og Qigong-instruktør og en filmdokumentarist. Desuden er der fuld opbakning fra kollegerne på Scleroseklinikken på Rigshospitalet.

Der vil til enhver tid være tre sclerosepatienter ombord foruden to eller tre fuldbefarne sejlere,  hvor af mindst den ene vil være læge med forstand på sclerose.

Patienterne udvælges ud fra deres forkundskaber i sejlads og deres invalideringsgrad. Således vil de lange stræk over de store have blive foretaget sammen med sejlkyndige patienter, mens mindre strækninger kan være med mere uprøvede mennesker med sclerose.

Mennesker med sclerose får mulighed for at være med i for eksempel en uge eller to, og op til otte uger afhængigt af, hvilke stræk, der sejles.

ØKONOMIEN

Ideen er at etablere en fond. Det er meningen, at alle aktørerne på markedet for sclerose kan bidrage til projektet. Tanken er et joint venture projekt, hvor flere kan deltage.
Mikkel Anthonisen har allerede kontakt til pengestærke folk, der har vist velvilje til at finansiere projektet.

”Og jeg er sikker på, at det bliver til noget,” siger han.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.