Gå til hovedindhold

Kulde ryster Henriks sclerose på plads

24. august 2012
Kort fortalt
Mennesker med sclerose påvirkes meget individuelt af varme og kulde. Henrik Carlsen bader i Ishøj havn hver dag året rundt, og vandets nedkøling af kroppen giver ham bedre bevægelighed og energi. ”Jeg går meget dårligt og bruger krykken. På rigtig gode dage kan jeg gå uden krykken efter jeg har badet,” siger Henrik Carlsen

Af Kitt Kragelund

- At bade betyder alt for mig. Det er noget, jeg ser frem til hver eneste dag. Det er så dejligt for min bevægelighed, og det giver mig energi til at klare resten af dagen, fortæller 52-årige Henrik Carlsen.

Han har i de seneste fem år badet dagligt med meget få undtagelser. I dag er det årets badetur nummer 191, og han skifter hurtigt til badetøj og hopper i vandet ved badebåden i Ishøj havn. Selvom luften denne sommerdag er varm, så er vandet stadig køligt. Henrik gætter det til at være 14 grader. Han siger:

- Jeg ved godt, det er meget individuelt, hvad der virker. Jeg kan slet ikke klare varme. Der er også en sauna her, men så går jeg helt i stå. Det kolde vand giver mig en positiv effekt. Nogle gange varer det en halv time, og andre gange varer det flere timer op ad dagen. Det er bare så fedt.

Sclerosen blev bortforklaret

- Jeg blev undersøgt af en neurolog. De sagde det var nervebetændelse, men da vidste jeg inderst inde, at det var sclerose. Jeg havde dog haft symptomer mange år tidligere, men de forsvandt altid igen, forklarer Henrik.

Han oplevede de første symptomer på sclerose i 1987 med momentvis føleforstyrrelser i hænderne, der blev bortforklaret med myoser i skuldrene. I 2002 blev han yderligere undersøgt, og et halv år senere fik han diagnosen. Han husker:

- Da jeg fik diagnosen, var jeg allerede godt medtaget. Jeg oplevede træthed og føleforstyrrelser, og jeg gik meget dårligt. Jeg havde ingen energi, og jeg kunne ikke cykle mere. Havde ikke engang kræfter til at komme af cyklen, men måtte vælte mig ned i rabatten.

Hverdagen er præget af sclerosen

- Jeg elsker at undervise. Selvom det også kræver mange kræfter, så giver det mig meget igen. Samspillet med eleverne og det sociale aspekt er helt fantastisk, fortæller Henrik om sit arbejde.

Han er folkeskolelærer, og underviser i dette skoleår i syv lektioner om ugen. Han har undervist, siden han blev færdig i gymnasiet. Sclerosen præger dog Henriks hverdag. Udover dårlig gang, trætte ben og føleforstyrrelser oplever han meget sensitiv hud ved berøring og generel træthed. Han forklarer:

- Jeg har smerter og snurren i ben og fødder, og så er der den forfærdelige træthed. Derudover er jeg meget anspændt hele tiden. Når jeg er i det kølige vand, slapper musklerne af. Den krampagtighed, jeg har, forsvinder. Derfor går jeg bedre efter en badetur.

Henrik udnytter kulden

- Hvis jeg bader om morgenen, har jeg energi og overskud til at handle eller undervise. På den måde får jeg mest ud af den positive effekt, det kølige vand giver mig. Jeg svømmer normalt 10 til 15 minutter cirka, men om vinteren er det bare et hurtigt dyp. Det virker på samme måde, og det er befriende dejligt, forklarer Henrik.

Når en sommerdag starter køligt og bliver meget varm sidst på dagen, mærker Henrik Carlsen en gradvis forringelse af kroppen og energien, som dagen skrider frem. Ligeledes har varmt vand og sauna også en dårlig effekt for Henriks sclerose.

- Varme er meget dårligt. Jeg bliver fuldstændig smadret, og min energi forsvinder simpelthen. Kølig luft men især det kolde vand giver mig noget helt fantastisk. Jeg kan ikke rigtig forklare følelsen, men det er bare så fedt at mærke, at der er kræfter i benene. Det giver en lindring og lettelse i hele kroppen. Det er dagens højdepunkt – det første og det sidste jeg tænker på, slutter Henrik.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.