Gå til hovedindhold

Kirsten udnytter sclerosen i sin sport

17. december 2012
Kort fortalt
Kirsten Eskildsen-Møller, der har sclerose, dyrker atletik på internationalt topniveau. Hun bruger sygdommen til at opdage kroppens grænser

Af Kitt Kragelund

”Sclerosen er min faste følgesvend, der passer på mig. Det lyder mærkeligt, men den fortæller mig, hvornår jeg skal stoppe, holde pause eller ikke påtage mig flere ting. Sygdommen gør kroppens grænser tydeligere,” fortæller 50-årige Kirsten Eskildsen-Møller.

Hun fik sclerose som 24-årig, og på grund af attakker har hun oplevet føleforstyrrelser i hele kroppen, svækket styrke i arme og ben og inkontinens. I dag mærker hun træthed i dagligdagen grundet sclerosen.

”Jeg er overbevist om, at min fysiske form har en betydning for, at jeg regenerer bedre. Atletikken gør hovedet klart, giver mig energi, holder muskler og led i gang og medvirker til, at jeg er fysisk mobil og udholdende,” forklarer hun.

Mindre sport = øget sclerose

Kirsten Eskildsen-Møller træner seks gange ugentligt i konkurrenceperioderne fra december marts og maj til september. Uden for konkurrencesæsonen træner hun to gange ugentligt for at holde grundformen. Hvis hun ikke har trænet i en periode, mærker hun mere til sclerosen. Hun siger:

”Hvis jeg ikke træner i en periode, bliver jeg mere træt og får mindre overskud på grund af sclerosen. Jeg oplever, at min sport holder kroppen på et normalt niveau i forhold til koordination, styrke og balance.”

Kirsten Eskildsen-Møller er grundet træthed ansat i et fleksjob ved Åbenrå Kommune. Derudover er hun også frivillig i den lokale atletikforening.

Ikke frk.hvem-som-helst i atletik

”Da jeg fik diagnosen, frygtede jeg, hvad det alt kunne betyde for min fremtid. Men heldigvis kunne jeg blive ved med sporten. I dag dyrker jeg veteran-atletik, som er atletik for alle over 30 år, på internationalt niveau, hvor der er mere konkurrence. Sygdommen skulle ikke få mig til at opgive,” fortæller hun.

Og det har den heller ikke gjort. I sommers vandt hun bronze i mangekamp og sølv i højdespring ved EM, i marts blev det til sølv i mangekamp og sølv i højdespring ved VM, og det er blot nogle af hendes mange resultater.

”Man skal ikke opgive håbet eller drømmene, selvom de måske skal rettes lidt til på grund af en sygdom. Sclerosen har gjort mig mere positiv. Jeg er taknemlig for det, jeg har, og for det jeg kan. Det er et aktivt valg, man kan tage, at tænke positivt og konstruktivt,” mener hun.

Forude venter indendørs EM i Spanien og sommer OL for veteraner, der kaldes World Master Games, i Italien.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.