Gå til hovedindhold

Iværksætter med sclerose viser sin opfindelse på DR2

27. april 2010
Kort fortalt
Win Åndahl lader ikke sclerosen stå i vejen for gode ideer. Han har opfundet en elektronisk rejsejournal, der kan hjælpe alle rejsende, når uheldet er ude. Se ham på DR2 d. 4. maj
Thumbnail

Af Peter P. Christensen, journalist 

Da den store Tsunami skyllede ind over Thailands kyster i 2004, fulgte Win Åndahl ligesom de fleste andre med i medierne og snakkede med en ven om ”danskernes blinde tro på sygesikringsbeviset”, når vi rejser ud i verden og kommer til skade eller ud for ulykker.
”Vi rejser ud med en forventning om, at man kan læse noget i sygesikringskortene, når ukykken er ude. Kan jeg tåle penicillin? Fejler jeg noget? De kontakter nok min familie? Samtidig rejser vi længere væk til nye steder med nye sprog, men faktum er, at man ikke kan læse noget i kortene”, siger Win Åndahl.
Samtalerne med vennen fostrede ideen til den opfindelse, som Win Åndahl i dag har udbygget til et koncept og et firma: Rescue-Journal.
Ideen er at samle alle informationer om en person i et system. Lægerne ude i verden skal kunne forstå det, og der skal være kontaktoplysninger til familie og pårørende. Inden en rejse går man på hjemmesiden, tegner et abonnement, udfylder sin egen profil med sygdomme, allergier, vaccinationer, medicin osv., skriver familiemedlemmer og andre, der skal underrettes, hvis uheldet er ude, og så vælger man det sprog, man ønsker det på, trykker print – og vupti: så har man en journal, der kan tages med. Og er det uhandy’t med et A4-papir, kan informationerne også fås på USB-nøgle, som plastickort eller som et lille armbånd, som udvikles i samarbejde med Stelton. 
Rescue Journal står lige nu på springbrættet til at blive mere udbredt. Opfindelsen er blevet vejet og fundet tung nok til at være med i DR2’s opfinderprogram ”Gal eller genial”. Programmet sendes tirsdag d. 4. maj kl. 20.00.

Kræver ihærdighed

Win Åndahl har hele livet været iværksætter, og han var med på sidelinjen, da den elektroniske parkeringsskive ”p-watch”, der selv stiller tiden, når bilen stopper. Det lærte ham en masse om at gå fra ide til produkt.
”Jeg lærte noget om at være iværksætter og at være ihærdig. Jeg lærte, at man ikke altid skal høre på folk, når de siger, det ikke bliver til noget”.
Han har også opfundet en rejsedagbog til børn, der underholder børn på rejser. En male/skrive/lege-bog, der gør rejsen sjovere for børn. Bogen er solgt i 21.000 eksemplarer og var tæt på at blive solgt til flere flyselskaber.
”Statistisk set siger man, at måske kan en ud af 10 gode ideer blive til noget. Den store kunst er i virkeligheden at trække stikket ud på de ni andre”, siger han.

Læs mere om Rescue-Journal

Opret selv en profil og bliv klogere. Gå til Rescue-Journals hjemmeside.

Manden bag

Win Åndahl, 52, er uddannet grafiker. I hele sit arbejdsliv har han været ”ansat” i to år. Resten af tiden har han været selvstændig. I dag har han sit eget reklamebureau ”Kaperen” i Charlottenlund.
Han kan huske, at han allerede som 20-årig mærkede de første symptomer på sclerose. Når han løb aftentur, hang den ene fod ofte lidt. Når han havde feber, kunne han blive periodevis lammet. Da han mange år senere fik stillet diagnosen sclerose, stod han midt i en skilsmisse og havde med egne ord ”ikke tid til at beskæftige sig med sygdommen”, fordi hans tid var fyldt op med børn, økonomi og alt muligt andet.
”Livet byder os nogle skillelinjer, og på det tidspunkt stod jeg ved to på en gang,” siger han.
Tiden til at beskæftige sig med sygdommen er aldrig rigtigt kommet.
”Jeg har bevidst ikke villet beskæftige mig med den. Fornægtelse? Jo, det kan man sige, men jeg tror, jeg har det sjovest sådan,” siger Win i dag.
I det hele taget gør Win alt, hvad han kan for at leve et liv så upåvirket af sygdommen som muligt, og det er et budskab, han giver videre som positivt.
”Det virker for mig. Jeg vil gerne give budskabet videre om, at livet kan handle om andet end sygdom. Det gør mit liv”, siger han.

”Gal eller genial”

Se programmet på DR2 tirsdag d. 4 maj kl. 20.00
… eller se programmet allerede nu.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.