Gå til hovedindhold

Ingen sammenhæng mellem mobiltelefoner og sclerose

5. juni 2012
Kort fortalt
Nyt dansk studie finder, at der ikke er nogen markant sammenhæng mellem brug af mobiltelefoner og risikoen for at udvikle sclerose

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Brugen af mobiltelefoner har ændret sig dramatisk over de sidste tyve år. Flere og flere har fået mobiltelefon, og apparatet benyttes af stadig yngre aldersgrupper. Men selvom de såkaldte radiofrekvente elektromagnetiske felter fra mobiltelefonen kan bore sig op til seks centimeter ind i hjernen, så er der ingen umiddelbar sammenhæng mellem brug af telefonerne og risikoen for at få sclerose.

De første mobilabonnementer
Det viser et nyt dansk studie foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Scleroseregistret og Købehavns Universitet. Ved hjælp af data fra blandt andet Scleroseregistret og CPR-registret identificerede forskerne personer, der havde haft et mobiltelefonabonnement mellem 1987 og 1995 og siden udviklede sclerose indtil 2004.

Mobilen påvirker ikke dødeligheden
I forhold til dem, der ikke havde et mobilabonnement, var der ikke nogen signifikant forskel på om man udviklede sclerose, så forskerne konkluderer, at der ikke er nogen markant sammenhæng mellem brug af mobiltelefoner og risikoen for at udvikle sclerose eller en større dødelighed hos de sclerosepatienter, der brugte mobiltelefoner.

Træthed og dobbeltsyn skal undersøges nærmere
Til gengæld viste studiet, at der var let øget risiko for dobbeltsyn hos begge køn hos dem, der brugte mobiltelefoner og en øget risiko for træthed blandt kvindelige mobiltelefonbrugere. To ting der også tidligere er blevet sammenkædet med brug af mobiltelefon. Forskerne påpeger dog, at disse fund bør undersøges nærmere i andre studier.

Læs et resumé af undersøgelsen her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.