Gå til hovedindhold

Helvedesild kan øge risikoen for at få sclerose

29. juli 2011
Kort fortalt
Ny stor undersøgelse offentliggjort i juni i ”The journal iof Inefectious Diseases”, peger på endnu et link mellem virus og sclerose

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Et forskerhold fra Taiwan har påvist, at et angreb af herpes zoster - bedre kendt som helvedes-ild på dansk - kan forøge risikoen for at få sclerose.

Over en million deltagere
Undersøgelsen blev foretaget blandt næsten hele Taiwans befolkning, der er registreret i en national database. I databasen fandt man 315.550 mennesker, der havde været til læge med helvedesild mellem januar 2003 og december 2005. De blev sammenlignet med 946.650 raske kontroller, som blev matchet helvedsilds-patienterne i forhold til alder og løn.

Næsten fire-doblet risiko
Derefter så forskerne så på, hvor mange, der udviklede sclerose de efterfølgende tolv måneder.
Resultatet var, at 29 af helvedes-ild-patienterne fik sygdommen, mens kun 24 fra kontrolgruppen gjorde. Det vil sige, at man har 3,63 gange så høj risiko for at få sclerose, hvis man har haft helvedes-ild, som hvis man ikke har.

Risiko stadig lav
Der gik omtrent 100 dage fra udbruddet af helvedes-ild til de første symptomer på sclerose. Forskerne understreger dog, at selvom risikoen for at få sclerose er øget efter et udbrud af helvedes-ild, er den stadig lav.

Egentlig en skoldkoppevirus
På netdoktor.dk står der om helvedes-ild:
Helvedesild skyldes reaktivering af skoldkoppevirus, ofte mange år efter den oprindelige infektion.
Efter man er blevet smittet, bevæger skoldkoppevirus sig fra huden langs nervebanerne ind til nervernes rødder, hvor virus bliver inaktivt. Skoldkoppevirus går i "dvale".
Ved senere reaktivering, vandrer virus langs nervebanerne til huden. Hvilke faktorer, der helt nøjagtigt medfører reaktivering af skoldkoppevirus, vides ikke med sikkerhed.

Immunforsvaret er svagt
Helvedesild, der viser sig ved et udslæt med mange små blærer og hudrødme, ofte på ryggen eller brystet,  kan ramme alle aldersgrupper, men ses hyppigst hos personer over 60 år, hos børn, der er smittet med skoldkopper indenfor det første leveår, og hos personer med nedsat immunforsvar. Helvedesild kan således være tegn på, at immunforsvaret ikke fungerer, som det skal.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.