Gå til hovedindhold

Grønt lys for to typer ny medicin i Danmark

9. december 2013
Kort fortalt
Danske Regioner har godkendt en revideret behandlingsvejledning for multipel sclerose, som tager højde for, hvordan to nye godkendte sclerosebehandlinger skal bruges herhjemme
Thumbnail

Det er Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) - et organ i Danske Regioner, der har godkendt den nye behandlingsvejledning, der gælder fra 1. februar 2014. Dermed bliver tabletten Aubagio (med stoffet terifluonomid) og infusionsbehandlingen Lemtrada (med stoffet Alemtuzumab) nu en del af den voksende palette af medicin, der kan tilbydes danske patienter med attakvis sclerose.

Begge behandlinger fik sidst i juni grønt lys til at blive markedsført i Europa af det europæiske lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA), og nu slår den nye reviderede behandlingsvejledning for sclerose fast, hvordan de danske neurologer må bruge præparaterne.

Aubagio er førstevalgsbehandling

EMA har som udgangspunkt valgt at godkende begge både Aubagio og Lemtrada til at være såkaldte førstevalgsbehandlinger, det vil sige behandlinger, neurologerne kan vælge at bruge til alle sine patienter uden at have afprøvet andre behandlinger først.

Den anbefaling har RADS valgt at følge i forhold til Aubagio, der tages som tablet én gang om dagen. Aubagio har en effektivitet på niveau med interferonerne og Copaxone, og de hyppigste bivirkninger er hårtab og diarré.

Lemtrada er andenvalgsbehandling

Når det gælder Lemtrada, har RADS dog valgt en mere restriktiv tilgang end EMA. I Danmark vil det kun være muligt at få Lemtrada som andenvalgsbehandling. Det vil sige, at patienterne først skal have afprøvet en eller flere førstevalgsbehandlinger uden effekt.

Lemtrada, der gives som infusionsbehandling over fem til tre dage højest én gang om året, har ellers i undersøgelser vist sig som værende signifikant mere effektivt end interferonpræparatet Rebif.

Men bivirkningerne ved medicinen er også kraftigere og mere alvorlige. Behandlingen med Lemtrada medfører en øget risiko for infektioner, og 35 procent af patienterne får sygdomme i skjoldbruskkirtlen. I sjældne tilfælde ser det desuden ud til, at behandlingen også kan give sygdom i blodpladerne og alvorlig nyrebetændelse.

Derfor har RADS bestemt, at det ikke er alle sclerosepatienter, der umiddelbart kan tilbydes Lemtrada, og det bliver også kun de scleroseklinikker, der i dag kan tilbyde Tysabri, som får lov at give infusionsbehandlingen.

Vent til næste kontrol

Nu hvor RADS har inkluderet Aubagio og Lemtrada i sin behandlingsvejledning for sclerose, er medicinen tilgængelige for de danske patienter. Men behandlingsvejledningen anbefaler patienter, der er velbehandlede på interferon-medicin eller Copaxone og kun har få eller ingen bivirkninger at blive på den behandling. Og på scleroseklinikkerne er der ikke kapacitet til, at alle ringer i morgen for at drøfte de nye præparater.

”Det er et spørgsmål, der skal tages op næste gang, man som patient ser sin neurolog. Der vil man kunne drøfte, om det eventuelt kan være en ide, at skifte fra sin nuværende medicin,” siger Per Soelberg Sørensen, professor på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet og formand for det fagudvalg for multipel sclerose, der har vejledt RADS i forhold til den nye behandlingsvejledning.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.