Gå til hovedindhold

Gør det, du er bedst til (og kan) – det gør jeg

26. september 2011
Kort fortalt
Steffen Estrup har haft sclerose i 7 år. Det har ikke forhindret ham i at skabe en hjemmeside med næsten syv millioner besøg om året. Gratisskole.dk er hans filantropiske projekt, og hans budskab er: Giv ikke op – men gør det, du kan.

Alle skolelærere kender Steffen Estrup. Eller de kender i hvert fald hans hjemmeside. Dem, der ikke kender den, burde kende den.

Steffens hjemmeside www.gratisskole.dk er en portal, hvor alle kan hente differentierede skoleopgaver til alle klassetrin. Helt gratis.

Steffen Estrup har haft sclerose i syv år, og projektet med opgavehjemmesiden er et projekt, han har arbejdet på siden 2008. Han er autodidakt IT-menneske og har i mere end 20 år arbejdet som programmør, blandt andet på avisen Aktuelt og på flere bogforlag. De sidste 5 år har han arbejdet i fleksjob hos DKC-Data, men nu skal han ud og søge job på den ”hårde måde”. Med gratisskole.dk på CV’et synes det muligt, at der er arbejdsgivere, der finder ham mere end attraktiv.

Ideen testet på egne børn

 ”Det startede med, at jeg lavede opgaver til mine egne børn. Vi havde ingen bil, og vi brugte mange timer i bus og tog og skulle have noget at lave. Så bredte det sig langsomt til venner og familie. Også børnenes skolelærere opdagede opgaverne; så lavede jeg en lille hjemmeside for sjov,” forklarer Steffen.

Den lille hjemmeside udviklede sig – og Steffen begyndte at få henvendelser fra skolelærere, der kom med ønsker og ideer til nye opgaver, og i sommeren 2008 udviklede han et specielt program, der kan lave opgaver. De rette algoritmer og den rette programmering blev forenet, og derefter var det muligt for lærerne at få differentierede opgaverne, både inden for enkelte opgaveniveauer og på forskellige alderstrin.

”Det er unikt for lærerne, fordi differentieringsbegrebet er centralt den danske folkeskole. Samtidig er det smart for lærerne, fordi de kan spare penge, da alle opgaver på min side er gratis,” siger Steffen. At opgaverne er gratis er vigtigt for Steffen, der har en filantropisk tilgang til projektet.

6,7 millioner besøg om året

I 2010 blev der downloadet 1,2 millioner opgaver fra siden. Der er 41.000 opgaver samlet på siden, og det tal vokser hele tiden. Når en lærer melder tilbage med et ønske til en opgave, tilretter Steffen sit program og fremstiller opgaven. Opgaverne kan være matematik, geografi eller andre opgavetyper.

Steffen får mange henvendelser fra lærere, og efter at TV2-nyhederne lavede et indslag om ham, har han også fået mange henvendelser fra forældre og andre, der har skrevet til ham og givet udtryk for, at det er flot, at han – trods sclerosen – har overskud til at drive gratisskole.dk.

”Jeg har også fået mange henvendelser fra mennesker med sclerose, og jeg har hele tiden haft det sådan, at kan mit projekt være bare en smule opmuntrende, så må det være godt. Min tanke er at gå efter det, man kan, selvom sclerose kan give begrænsninger,” siger han.

Lagt i skema

Nogle af de begrænsninger, han oplever, er, at han ikke kan overskue så meget på én gang, som han kunne engang. ”Engang” var dengang, hvor han arbejdede hele tiden og aldrig var hjemme. Efter nogle års sygemelding måtte familien omstrukturere sig, og for Steffen er hverdagen i dag forandret.

”Mit liv ændrede sig meget, da jeg ikke kunne arbejde hele tiden. I dag har jeg mange kognitive forstyrrelser, og egentlig hænger det hele på min kone, Helle. Hun er alfa og omega i vores tilværelse herhjemme. Min tilværelse er helt skemalagt,” forklarer Steffen.

Næste skridt for siden er, at den er ved at blive oversat til andre sprog. Den svenske version er klar, Færøerne er på vej, og for nylig henvendte nogle lærere fra Norge sig.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.