Gå til hovedindhold

Forskningsfredag: En halv million til D-vitaminer

15. februar 2013
Kort fortalt
Scleroseforeningen uddeler hvert år millioner til dansk scleroseforskning. Denne og de kommende fredage præsenterer vi de forskningsprojekter, som vi har støttet i 2013. Her fortæller Annette Oturai om forskningsprojektet, der skal klarlægge sammenhængen mellem D-vitamin og sclerose.

Overlæge ved Rigshospitalets Multipel Sclerose Center, Annette Oturai, er kvinden bag et igangværende forskningsprojekt.

»Ny forskning tyder på, at et højere niveau af D-vitamin i blodet muligvis nedsætter risikoen for sclerose. En undersøgelse fra 2010 viste, at 1/3 af deltagerne havde et lavere niveau, end det Sundhedsstyrelsen anbefaler, og 2/3 havde et lavere niveau end det, den nye forskning antyder skal være minimumsværdi. Derfor er det yderst relevant at forske i sammenhængen mellem D-vitamin og sclerose,« forklarer Annette Oturai.

Et projekt af flere dele

Via en omfattende spørgeskemaundersøgelse og blodprøveindsamling skal forskningsprojektet belyse, hvordan D-vitamin, gener, livsstils- og miljøfaktorer hænger sammen med sygdommen.

Projektet skal undersøge, om blodets D-vitaminniveau har betydning for sygdomsaktiviteten og immunforsvaret ved blandt andet at teste, om øget D-vitamin i blodet kan mindske sygdomsaktiviteten.

Derudover skal genetiske variationer undersøges for at finde ud af, om de har betydning for D-vitaminniveauet og sygdomsaktiviteten hos patienter med sclerose.

Studiet startede i 2010 og forventes at være færdigt november 2014. Annette Oturai forventer, at resultaterne fra projektets genetiske undersøgelse er klar i foråret 2013, og de øvrige resultater i løbet af 2013 og 2014.

Et vigtigt forskningsområde

Der bliver forsket meget i sammenhængen mellem D-vitaminer og sygdomme. Nyere international forskning viser, at D-vitamin måske kan have en gavnlig effekt på autoimmune sygdomme som diabetes 1, visse kræfttyper, tarmsygdomme og multipel sclerose.

»Årsagen til sclerose er fortsat uafklaret. Vi ved, at sygdommen skyldes et sammenspil mellem gener og miljøfaktorer. D-vitamins mulige betydning ved sclerose har først rigtigt været i fokus de seneste fem år, og nyere forskning tyder på, at både personer med progressiv og attakvis sclerose vil have gavn af D-vitamin,« siger Annette Oturai.

Hun understreger, at en befolkningsgruppe som den danske vil have svært ved at få nok D-vitamin pågrund af klimaet, set i lyset af at 90 procent af D-vitamin fås via sollyset.

Nemt og billigt

Hvis studiet afslører en konkret sammenhæng mellem sclerose og D-vitamin, vil de helbredsmæssige gevinster have flere fordele.

»Forhåbentlig vil resultaterne af dette studie medføre, at der bliver sat mere fokus på behovet for retningslinjer for D-vitamintilskud til sclerosepatienter. Foruden de mulige gunstige effekter af D-vitaminer, er det en billig behandling, der er nem at administrere,« forklarer Annette Oturai.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.