Gå til hovedindhold

Forsknings-fredag: Reparation af beskadiget myelin

8. februar 2013
Kort fortalt
Scleroseforeningen uddeler hvert år millioner til dansk scleroseforskning. Denne og de kommende fredage præsenterer vi de forskningsprojekter, som foreningen har støttet i 2013. Her fortæller professor Bente Finsen om forsøg med at genskabe ødelagt myelin.

De T-celler, der skaber betændelsestilstande ved sclerose, kan rent faktisk også bidrage til at genskabe ødelagt myelin. Men hvordan? Det er professor Bente Finsen i fuld gang med at kigge nærmere på.

Når de myelinskeder, der omgiver udløberne fra vores nerveceller i hjernen og rygmarven, beskadiges, kan centralnervesystemet reparere myelinet ved den proces, der hedder remyelinisering.

Spørgsmålet er bare, hvordan det sker?

Remyeliniseringen kan være komplet eller delvis, men hos mennesker med sclerose falmer evnen til remyelinisering over tid. Myelinskeden dannes af en højt specialiseret oligodendrocyt, som er en støttecelle i nervesystemet.

»Grunden til, at mennesker med sclerose mister evnen til remyelinisering helt eller delvist, kan skyldes, at de såkaldte oligodendrocyt precursor celler, der er umodne stamcellelignende celler, som efter en modningsproces kan omdannes til myelin-dannende oligodendrocytter, påvirkes negativt ved længerevarende sygdom,« forklarer Bente Finsen, professor på afdelingen for Neurobiologisk Forskning på Institut for Molekylær Biologi, Syddansk Universitet.

Celler med modsatrettede egenskaber

Hun og hendes forskningsteam har tidligere set, at selvom immunsystemets celler ved sclerose er ansvarlige for den betændelsesreaktion, der er med til at nedbryde myelinskederne, så er der noget ved cellerne, der gør, at de også kan beskytte og være med til at stimulere nydannelsen af oligodendrocyt precursor celler og deres modning til oligodendrocytter og dermed remyeliniseringen.

»Det er et meget komplekst billede, vi har af immunsystemets celler, og på nuværende tidspunkt ved vi faktisk ikke, om der bare er nogle specielle celletyper, der er gode, eller om nogle celler har flere funktioner.«

Interessante gener skal undersøges

Bente Finsen og hendes kolleger har kigget på processen, hvor en oligodendrocyt precursor celle bliver til en oligodendrocyt, og der har de tilført T-celler fra immunsystemet, der normalt udløser betændelse og set, at de faktisk har en stimulerende effekt på processen med at få udviklet oligodendrocytterne.

»Spørgsmålet er nu, om vi kan finde ud af, hvad den stimulerende effekt består i, og hvordan vi kan hjælpe den på vej,« siger Bente Finsen, der også har set på, hvordan generne i oligodendrocytterne reguleres, når der er betændelsesfremkaldende T-celler til stede.

»Vi har set, at der er nogle få gener, der er mere interessante end andre, og dem vil vi nu undersøge for at finde ud af, hvad deres funktion er.«

Internationale samarbejdspartnere

Det skal ske i samarbejde med forskere i Cambridge, som er specialiseret i den slags, og håbet er i første omgang at finde ud af, hvad T-cellerne gør ved
oligodendrocytterne.

»Det vil forhåbentlig give os en ny grundvidenskabelig viden, som på sigt vil kunne bidrage til udvikling af nye strategier for behandling af mennesker med sclerose. Der vil dog gå mange år, før vi kan omsætte en sådan viden til ny medicin. Vi tester de her ting i mus, og der er langt fra musen til mennesket, men vi er allerede et stykke på vej ved at arbejde i et levende system,« siger Bente Finsen, som efter planen vil arbejde med projektet indtil udgangen af 2015.

2 Kommentarer
notamember
Smitha282 - 4. september 2018

Thanks for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there. fbefcdggcffeefbf

notamember
Smithd133 - 4. september 2018

Really enjoyed reading ur blog. gkdgkbffedbbkegd

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.